Лихвите продължават да падат, банките готови с нови продукти

Кризата в Гърция не е заплаха за банките у нас, коментира Петър Андронов

Лихвите продължават да падат, банките готови с нови продукти

Снимка: БГНЕС

208 ~ 1 мин. четене

В следващите 6 до 12 месеца вероятно посоката на движение на лихвените проценти ще продължи надолу. В големите банки лихвените проценти по едногодишните депозити вече слязоха под 1%, което е исторически най-ниското ниво за последните 20 г. Можем да приемем, че намалението на лихвите по депозитите наближава своя предел. 

Лихвите по кредитите обаче ще продължат да намаляват още известно време. Това коментира председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Петър Андронов, предаде БТА.

Банките са готови с нови продукти, ще финансират все повече проекти – с европейски и без европейски програми, това ще бъде нашият, на банките, принос за икономическото възстановяване на страната, посочи Андронов.

За кризата в Гърция банкерът коментира, че тя влияе на страната ни от гледна точка на туризма и стокообмена, но банките с гръцка собственост у нас са стабилни. Българските банки с гръцка собственост не са притежатели на гръцки дълг, не зависят нито от гръцкия пазар, нито от гръцкото правителство. Трябва да се признае на БНБ, че тя подготви гръцките банки в България за всякакви сценарии, каза Андронов.

Петър Андронов заяви, че трябва възможно най-скоро да бъде избран ръководител на управлението "Банков надзор", защото предстоят важни неща в банковия сектор – въвеждането на европейското законодателство за преструктуриране и възстановяване на банки, както и подготовката на банките за оценката на активите.

Влизането на страната ни в еврозоната и в Единния банков съюз трябва да се обмислят внимателно и да се подготвят паралелно, смята още Андронов.

Подкрепи Economic.bg