Лиляна Павлова: През Европредседателството ще работим по 120 законопроекта

Предстои дебат относно финансовата рамка за адресиране на теми като миграция, климат и сигурност

Лиляна Павлова: През Европредседателството ще работим по 120 законопроекта

В рамките българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат обсъдени 120 законодателни проекта в различни области като енергетика, социална политика и други.

Това каза министърът на българското Европредседателство Лиляна Павлова в сутрешния блок на БНТ.

„Най-тежката задача, бих казала, пред нас и тема, по която няма разбирателство или консенсус между държавите, това е темата сигурност и миграция. Най вече миграция и дъблинския регламент или темата за това дали и как промените предложени за релокацията на мигрантите между държавите и колко е ефективна тази система и как укрепваме и правим по-ефективни външните граници“, коментира тя. Павлова уточни, че Естония вече е спряла сайта на своето председателство.

Министърът добави, че европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер е организирал първия дебат с България относно това каква да е финансовата рамка за адресирането на темите миграция, климат и сигурност. По време на председателството в София са насрочени около 300 събития за следващите 6-месеца, каза още Павлова.

Павлова коментира и скорошна публикация в руската информационна агенция ТАСС, припомняща изказване на министъра на българското Европредседателство, че България ще повдигне темата за сваляне на санкциите срещу Русия от страна на ЕС. Тя заяви, че не разбира защо руската агенция припомня сега това нейно изказване от октомври, след като в края на декември Съвета на ЕС единодушно удължи антируските санкции до 31 юли 2018 г. Именно затова до тази дата темата за наказателните мерки срещу Москва остава затворена, обясни министърът.

Коментари: 0