Лиляна Павлова: Срещата на върха е самочувствие за българите

Ние сме достоен и пълноправен член на ЕС и нашият глас има значение, заяви министърът на Председателството

Лиляна Павлова:  Срещата на върха е самочувствие за българите

Снимка: EU Presidency

Срещата на върха може да опишем с една дума като самочувствие за българите. Това заяви министърът на българското председателство Лиляна Павлова в студиото на БНТ. На въпрос как с една дума може да се опише вчерашната историческа среща на върха между лидерите на ЕС и тези на страните от Западните Балкани, която се проведе в София, Павлова заяви, че за правителството това е признание, за Западните Балкани – оптимизъм и надежда, а за лидерите – обединение. 

„Целта на срещата бе да се препотвърди европейската перспектива пред страните от региона. Ние никога не сме обещавали лесни решения или бърз път“, посочи Лиляна Павлова. Според нея срещата е прогрес и за българите, че са достоен и пълноправен член на съюза, и че „нашият глас има значение“. 

За това, че някои от страните от Западните Балкани си тръгнаха не особено доволни от срещата Павлова заяви, че е важна посоката и пътят, по който те вървят. „Никой не каза „не“, всички казаха да“, но не бързайте“, коментира Павлова като се позова на думите на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Доналд Туск.

„Европа и ЕС излязоха по-единни от тази среща. Вратата не е затворена“, допълни Павлова. Тя завърши, че остава още много работа до края на Председателството ни, но оценките за момента са красноречиви. 
Коментари: 0