Липса на кадри тревожи мебелния бранш

Почти е изчезнал средният сегмент на пазара на обзавеждане у нас

Липса на кадри тревожи мебелния бранш

Липсата на кадри е един от най-сериозните проблеми, които тревожат фирмите от мебелния бранш у нас, съобщи в Русе мениджърът от Български мебелен клъстър Ирина Стоянова, предаде БГНЕС.

„Идват хора да си търсят работа, не са добре подготвени, но за това пък имат високи изисквания за заплащането си, а всъщност не са полезни за фирмата. Всички искат да са ИТ специалисти, мениджъри, да работят в офис, а никой не иска да стругова и да работи на машини“, коментира още Стоянова.

Другият проблем е, че фирмите от бранша все още не са готови за експорт.

Според Венцислав Иванов, собственик на мебелна фирма, тясната специализация в конкретен вид мебели е основната пречка за реализация на външни пазари. „За външните пазари проектите са невероятно сложни и изискват много ръчен труд, но от друга страна водят до стимулиране на развитието, инвестиции в технологии и оборудване, за да може да се отговори на все по-високите изисквания на външните клиенти“, сподели Иванов.

Наблюденията сочат, че по принцип българинът купува мебели, но ценовите нива са се разделили неимоверно много. „Изчезна средата и поради тази причина пазарът е много труден – или е много ниско, или е много високо, а това не е добре, щом няма среда. Например в кухненското обзавеждане средната цена за джоба на българина е в диапазона 1500-2000 лв. За съжаление този пазар вече го няма. Или се купува кухня за 300-400 лв., просто защото трябва да свърши работа, или се купува лукс, където цените са от порядъка на 16 000- 20 000 лв. Средният сегмент липсва“, казва Венцислав Иванов.

Коментари: 0