Липсва организация при разделното събиране на отпадъци по морето

Министър Димов увери бизнеса, че ще разбере има ли регистър, в който да се прави справка за фирми, лицензирани да оползотворяват отпадъци от кухните

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите:

Липсва организация при разделното събиране на отпадъци по морето
Организацията при разделното събиране на отпадъци още не е на нивото, на което трябва да бъде. Това мнение изрази председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев по време на дискусията „За по-чист морски туризъм“, пише Kmeta.bg.

Според Косев фирмите, които извозват боклука, твърдят, че техните разходи са по-високи, понеже за различните отпадъци трябва да пращат различни камиони. По думите му обаче цената се заплаща от ресторантьорите, които сортират и събират. 

Косев добави още, че разделното събиране на отпадъците увеличава разходите на туристическия бранш от 10 до 15%. 

Бизнесменът поиска от министъра на околната среда и водите Нено Димов, който също участва в дискусията, да разбере има ли регистър, в който ресторантьорите могат да направят справка за фирми, лицензирани да оползотворяват биоразградимите отпадъци от кухните. "Сега се затрудняваме в намирането им", посочи Косев. Министър Димов увери, че ще направи проверка и необходимата информация ще бъде предоставена или чрез сайта на МОСВ, или директно на браншовите организации в туризма.

След като в първоначално обявения от Община Варна срок само две фирми подадоха заявления за оползотворяване на биоразградимите отпадъци от кухни и ресторанти, срокът бе удължен с решение на Общинския съвет. Ресторантьорите обаче засега са пасивни, тъй като санкции не се налагат, призна Косев.
Той потвърди интереса на доста мениджъри за включване в световната асоциация на зелените хотели.

Стикерът „зелен хотел“ е знак, че в обекта са въведени процеси, които пазят околната среда, но освен това е имиджов и привлича клиенти, обясни Косев.

Дискусията "За по-чист морски туризъм" се организира от Министерството на туризма, Портала на българските общини Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Коментари: 0