Лизинг пазарът в Румъния се възстанови до €988 млн. при 20% ръст

Липсва доверие отказва добрите компании от поемане на нови дългове, коментира шефката на UniCreditLeasing в Букурещ Aнтоанета Куртяну

Лизинг пазарът в Румъния се възстанови до €988 млн. при 20% ръст
144 ~ 1 мин. четене

Имаме ликвидност, но много трудно намираме платежеспособни клиенти. За това информира изпълнителният директор на UniCredit Leasing в Румъния Aнтоанета Куртяну, цитирана от водещия бизнес всекидневник Ziarul Financiar (ZF). „Има една липса на доверие и добрите компании се притесняват да трупат дългове“, обясни тя.

Според топмениджърката на компанията за финансов лизинг към италианската банка в Букурещ, „пазарът никак не е лесен“. „От друга страна, има компании, които ще бъдат финансирани, макар финансовото им състояние и да не е най-доброто“, обясни тя.

„Налага се да работим двойно, отколкото по време на кредитния бум, за да можем да предоставим едно финансиране“, оплака се още шефката на румънския клон на UniCredit Leasing, който държи 20% от пазара.

Пазарът на лизинг в Румъния приключи деветмесечието с 988 млн. евро, което е с 20% над нивото от периода януари – септември 2013 г. Растежът на лизинг пазара в северната ни съседка се крепи за сметка на продажбите на нови автомобили, гласи статистиката на Асоциацията на финансови институции на Румъния.

Подкрепи Economic.bg