Съществува риск от рязко забавяне растежа на Китай

Очаква се тази година китайската икономика да отчете най-слабия си годишен растеж от 1990 г. насам

Съществува риск от рязко забавяне растежа на Китай
188 ~ 2 мин. четене

Охлаждащата се икономика на Китай вече предизвика забавяния на места като Латинска Америка, Австралия и Германия, които бяха големите бенефициенти на китайския бум.

Китайската икономика нарасна с най-слабия си темп от началото на финансовата криза до сега и е почти сигурно, че тази година ще отчете най-слабия си годишен растеж от 1990 насам.

Но продължаващия бърз и неустойчив растеж при редица индикатори предполага, че забавянето на Китай ще трябва да извърви дълъг път, преди да се стабилизира.

Сегашното забавяне се случи въпреки че кредитите все още нарастват по- бързо от БВП, тъй като местните власти продължават да заемат много повече, отколкото могат да си позволят, а инвестициите във всичко от производството на стомана до недвижимите имоти продължават да се увеличават, въпреки че цените падат.

Имайки предвид намаляващото търсене, ръстът на всички тези индикатори е неустойчив и в някакъв момент скоро те ще трябва да спаднат, което неизбежно би предизвикало рязко забавяне в растежа на Китай.

“Уверен съм, че няма да видим колапс или финансова криза в Китай, но със затягането на кредитните условия през следващата година нещата ще се влошават и растежът ще бъде значително по- слаб” коментира Джонатан Андерсън, президент на агенцията за независими макроикономически проучвания Emerging Advisors Group. “В страната неизбежно ще дойдат радикални промени от страна на предлагането, тъй като там отиват всички кредити и може да станем свидетели на това как компаниите масово обявяват фалити”.

С растежа си от 7,3% през третото тримесечие, спрямо същия период миналата година, Китай все още е най- бързо растящата икономика в света, но от 2010 насам страната нараства с около 10%.

Когато китайският износ колабира в началото на световната финансова криза преди пет години, правителството стартира инвестиционен бум на базата на кредити, който отново разпали растежа.

С този ход, който бе предвидено да бъде само временна мярка, Пекин намали контрола върху кредитите и наводни икономиката с кеш, като голяма част от средствата бяха вложени в разширяването на жилищния балон.

Резултатът бе създаването на бум и безпрецедентно увеличаване на размера на дълга към БВП в края на 2008 до 251% в края на юни тази година, показа официалната статистика на Standart Chartered.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър 


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg