Предлагат $8,8 млрд. за португалски телеком

През изминалата седмица Altice получи одобрение да придобие и втория най-голям мобилен оператор във Франция

Предлагат $8,8 млрд. за португалски телеком
176 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Altice холдинговата компанията на френския милиардер Патрик Драхи е направила предложение за покупка на португалския телекомуникационен бизнес на бразилския гигант Oi. Офертата е на стойност 8,8 млрд. щатски долара, информира Bloomberg.

Евентуалната сделка ще бъде финансирана с дългова емисия и пари в брой. Две плащания от по 400 млн. евро ще зависят от бъдещите парични потоци и печалба на бизнеса. Целта на Altice е да финализира придобиването до края на годината. Пречка би се оказала Portugal Telecom, чиито основен актив е миноритарно участие в Oi. Според източници на агенцията, Portugal Telecom има право на вето върху сделката.

Бизнесът на Oi в Португалия е генерирал печалба преди лихви, данъци, амортизация и преоценка от 1,16 млрд. евро при 2,9 млрд. евро приходи.  Въпреки добрата доходност, Oi е принудена да продава активи, поради високото си ниво на задлъжнялост. Компанията се разделя с подразделения в Европа и Африка, за да изплати част от 19-те си милиарда дългове.

Само преди седмица империята на Драхи получи разрешение от френските регулатори да закупи втората най-голяма компания за мобилна телефония в страната. Ключовата сделка е на стойност 23 млрд. евро. Според Bloomberg, състоянието на 51-годишният френски бизнесмен от еврейски произход е 9,5 млрд. долара.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"


Подкрепи Economic.bg