Локдаунът в Германия изпрати продажбите на дребно в 1994 г.

Дори растящата онлайн търговия не може да компенсира потъването при физическите магазини

Локдаунът в Германия изпрати продажбите на дребно в 1994 г.

Снимка: БТА

1556 ~ 1 мин. четене

Германските продажби на дребно се понижиха много повече от очакваното през декември, след като правителството взе решение за затягане на ограничителните мерки срещу коронавируса. Канцлерът Ангела Меркел реши да затвори повечето магазини и услуги от средата на декември, след като частичното блокиране на барове, ресторанти и места за забавление, въведеno в началото на ноември, не успя да намали инфекциите.

По-строгите мерки, които включват и затваряне на училища и детски градини, ще важат до средата на февруари.

Според Федералната статистическа служба продажбите на дребно са паднали с безпрецедентните 9.6% през декември, след като през ноември отчетоха увеличение от 1.1%. Данните за последния месец на 2020 г. отбелязват най-големия месечен спад, откакто се води такава статистика - от 1994 г.

Ограничителните мерки нанесоха сериозен удар през декември. В сравнение с ноември продажбите падат с тревожен темп, казва анализаторът на VP Bank Томас Гицел, цитиран от Reuters.

Въпреки мрачните месечни прогнози, за цялата 2020 г. продажбите на дребно са скочили с 3.9% спрямо година по-рано в реално изражение, съобщават от статистическата служба, което е малко под предходната оценка за 4.1%.

Онлайн търговците на дребно продължават да се възползват от променящите се потребителски навици със силен скок в онлайн продажбите, които се отчита за сметка на физическите магазини, които продължават да страдат.

Подкрепи Economic.bg