Лондон и Брюксел започват днес преговорите за бъдещите си отношения

От днес до октомври на всеки три седмици ще има по 10 преговорни срещи

Лондон и Брюксел започват днес преговорите за бъдещите си отношения

Британският премиер Борис Джонсън е готов да прекрати дискусиите доста по-рано от планираното, ако не е доволен от напредъка им

Снимка: БТА

Великобритания и Европейският съюз днес започват преговорите за бъдещите си икономически и политически отношения след преходния период след Brexit, който изтича в края на тази година. Най-общо казано Лондон ще се бори да си осигури споразумение за свободна търговия, подобно на сключените от ЕС с Канада, Япония и Южна Корея. Брюксел от своя страна ще настоява в замяна Кралството да продължи да спазва европейските стандарти за безопасност на стоките и преди всичко на храните.

Какво ще обхващат преговорите?

Започващите преговори между ЕС и Великобритания ще касаят бъдещите отношения между тях, като конкретно ще бъде обсъждано търговското и икономическо сътрудничество помежду им, прилагането на отделните законодателства, сътрудничеството в правосъдната система, сигурността и отбраната.

Въпреки че основният фокус в преговорите ще бъде върху продължаването на свободната търговия между ЕС и Великобритания, Брюксел подчертава, че важни ще бъдат и другите теми – спазването на правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в страните членки на ЕС, придържането към европейските екостандарти и т.н.

Какъв е графикът за преговорите?

След като Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, от тогава започна да тече почти едногодишен преходен период, по време на който страната трябва да продължи да се придържа стриктно към правилата на Блока. Този преходен период трябва да изтече на 31 декември 2020 г. и британското правителство твърди, че тогава ще прекрати преговорите с ЕС, дори и да няма постигнато споразумение.

От днес до октомври, когато е желателно да бъде договорена евентуалната сделка, за да има време да бъде ратифицирана от европейския и британския парламенти, на всеки три седмици ще бъдат провеждани по 10 срещи за преговори.

Повечето от политическите експерти са на мнение, че този график за преговорите и сега е много изключително къс и крие опасност разговорите между Лондон и Брюксел да не постигнат успех, но британският премиер Борис Джонсън иска да създаде още повече спешност. Миналата седмица той заяви, че обмисля още през юни, ако не види достатъчен напредък към постигането на споразумение, да прекрати преговорите с Брюксел, за да има време да подготви „уреден“ край на преходния период след Brexit.

Коментари: 0