Goldman: Фед ще намали агресивно лихвените си проценти до 2 седмици

Според прогноза на Goldman големите централни банки ще предприемат намаленията едновременно

Goldman: Фед ще намали агресивно лихвените си проценти до 2 седмици

Снимка: pixabay

536 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Федералният резерв на САЩ ще предприеме агресивни политики за намаляване на лихвените проценти заедно с другите големи централни банки, за да отговори на страха от коронавируса, заявиха икономистите от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

Страховете за глобално забавяне се засилват, а с тях и очакванията на анализаторите, че Фед ще обяви намаляване с 50 базисни пункта (0.5%) на срещата си през март (17-18.03.2020 г.), а може и по-рано. Икономистите от Goldman Sachs прогнозират, че през тази година Фед ще намали лихвените проценти с общо 100 базисни пункта (1%), което е актуализация на прогнозата от петък, която бе за 75 базисни пункта (0.75%) понижение на лихвите.

Новите очаквания са свързани с движението на индекса на Goldman Sachs Analyst, който падна със 7.4 пункта до 47 през февруари, което показва икономическо свиване. Продажбите и поръчките намаляха, цените на продукцията и суровините потънаха, а това се отрази и на заплатите и износа. В контраст са увеличаващите се запаси от стоки, заради слабото търсене. „Вирусът е основното предизвикателство пред бизнеса. Анализаторите отбелязват, че разрастващото се огнище на коронавируса може да причини прекъсване на веригата на доставките“, заявиха от банката.

„Въпреки последните ни прогнози, очакваме рискът от вируса да намалее, ако си дадем достатъчно време. По друг начин казано, ние виждаме висок риск от лихвените облекчения, които очакваме да се случат координирано през следващите няколко седмици, може би дори още през следващата седмица“, сподели Ян Хациус, главен икономист на Goldman.

Прогнозата е в съответствие с пазарните цени, като така показва, че вероятността Федералният резерв да намали лихвените проценти поне със 100 базисни пункта (1%) до края на 2020 г., е голяма.

Тази информация е в противоречие с публичните изявления на служители на Фед. Според тях икономическият растеж в САЩ е силен и сегашните политики ще устоят на забавяне в страната и в чужбина. Въпреки това, председателят на Фед Джером Пауъл призна, че новият коронавирус „създава еволюиращи рискове“ за икономиката и допълни, че служителите му „ще използват наличните инструменти и ще действат както е необходимо“.

Съсредоточете се върху „намаляване на рисковете“

Въпреки че това твърдение до голяма степен съответства на казаното от Пауъл и други икономисти през последните няколко месеца, има индикации за по-голямо намаление.

„Изявлението на председателя Пауъл в петък ни подсказва, че глобалните централни банкери са силно фокусирани върху намаляване на загубите от вируса“, ​​пише Хациус. „Подозираме, че те възприемат координирания отговор като най-доброто оръжие за справяне с проблема“, допълни експертът.

Според бившия управител на Фед Кевин Уорш, американската и други глобални централни банки трябва да действат в унисон, а обявяването на новите политики трябва да стане преди отварянето на азиатските пазари в понеделник сутринта.

Прогнозата на Goldman е съкращенията на лихвените проценти от страна на Фед да дойдат заедно със 100 базисни пункта намаление от Канада, както и 50 базисни пункта от Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Индия и Южна Корея, както и 10 базисни пункта намаление от Европейската централна банка и Швейцарската национална банка.

Намаляването на лихвите обикновено се използва за борба със спадове при търсенето, докато при COVID-19 наблюдаваме силни измествалия на веригите за доставки от Китай и потенциално от други места.

„Вярно е, че трябват действия, но мисля, че централните банкери все пак ще искат да изпълнят своята роля и да подкрепят икономиката, особено в момент, когато малцина от тях се притесняват от голямо повишаване на инфлацията. Това означава, че ако лошите новини за вируса и икономиката продължат, централните банки ще реагират агресивно, дори ако въздействието на коронавируса върху икономическия растеж е ограничено“, сподели Хациус.

Коментари: 0