Лондон изпрати предупреждение към Иран

Външният министър Джереми Хънт заяви, че Техеран е поел по „опасен път“

Лондон изпрати предупреждение към Иран

Снимка: БТА

Британският външен министър Джереми Хънт е разтревожен, че Иран е поел по „опасен път“, след като вчера завладя петролен танкер, плаващ в Ормузкия проток под флага на Великобритания. Хънт е кандидат и основен конкурент на Борис Джонсън за лидер на британската Консервативна партия и евентуален бъдещ премиер.

Иранската агенция "Фарс" съобщи, че корабът Stena Impero е отведен в пристанището на Бандер Аббас, след като заяви, че танкерът е участвал в инцидент с ирански риболовен кораб.

„Вчерашните действия в Персийския залив показват тревожни признаци, че Иран може да избере опасен път на незаконно и дестабилизиращо поведение след законното задържане на петролния танкер от Гибралтар“, заяви Хънт в Twitter. „Както казах вчера, нашата реакция ще бъде обмислена, но силен. Опитвахме се да намерим начин за решаване на проблема с Grace 1, но ще гарантираме безопасността на нашите кораби“, добавя той.

Припомняме, че Британският флот конфискува иранския танкер Grace 1 в Гибралтар на 4 юли по подозрение в контрабанда на петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз.
Коментари: 0