Лондон планира „туристически коридори“ без карантина от 29 юни

Все още обаче няма официална информация от правителството

Лондон планира „туристически коридори“ без карантина от 29 юни

Пристигащи от чужбина на летище Хийтроу

Снимка: БТА

10770 ~ 2 мин. четене
"Туристически коридори", позволяващи неограничено движение между Великобритания и някои други страни, ще да бъдат отворени от 29 юни. Това заяви днес туристическа лоби група от Великобритания, позовавайки се на уверения, получени от висши правителствени източници, предава Reuters.

Великобритания въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи от вчера, 8 юни, въпреки предупрежденията на авиокомпании, летища и други организации в туризма и пътуванията, че това може да доведе до загуби на работни места точно когато секторът се надява да започне възстановяване от COVID-19 кризата.

Организацията Quash Quarantine, представляваща 500 компании за пътуване и хотелиерство, заяви в изявление във вторник, че ѝ е било съобщено в частен разговор, че коридорите за пътуване, средство за разрешаване на пътувания без карантина, ще бъдат въведени по-късно този месец.

Правителствените министри публично заявиха, че обмислят коридори за пътуване или така наречените „въздушни мостове“ със страни с нисък процент на зараза, но досега няма официални договорки.

Авиокомпаниите искат правилото за карантина да бъде премахнато напълно. British Airways се обедини с нискотарифните си конкуренти Ryanair и easyJet с план за започване на правни действия срещу решението в опит да го отмени, а искът се очаква да бъде внесен днес.

Quash Quarantine заяви, че също не изключва да започне правни действия.

„Все още обмисляме нашите възможности за правни действия, включително дали да се присъединим към иска на British Airways или да започнем собствени действия, но бихме предпочели 29 юни да бъде потвърден възможно най-скоро кат одата за стартиране на коридорите за пътуване“, заяви говорителят на Quash Quarantine Пол Чарлз.

Популярни дестинации за почивка за британски туристи включват Португалия, Испания, Франция, Гърция и Италия, допълва Ройтерс.
Подкрепи Economic.bg