Лондон смята, че може да остане в митническия съюз на ЕС

Финансовият министър Филип Хамънд отказва да потвърди изказване на премиера Тереза Мей

Лондон смята, че може да остане в митническия съюз на ЕС
788 ~ 1 мин. четене

Британският министър на финансите Филип Хамънд не отхвърля напълно възможността страната му да остане част от митническия съюз на Европейския съюз след Brexit, пише The Independent.

По време на размяна на писма с Брюксел на Хамънд е била предложена възможност да заяви дали Великобритания ще остане в митническия съюз. Председателят на финансовата комисия към Камарата на общините (долната камара на парламента) Ники Морган, която е писала на Хамънд, потвърждава, че възможността Великобритания да остане в митническия съюз все още е на масата за преговори.

Новината идва на фона на подготовката на британските преговарящи да определят подробностите как ще бъде уреден преходния период за Обединеното кралство  след Brexit през март 2019 г.

Британският премиер Тереза Мей по-рано заяви, че страната ѝ в определен момент ще напусне съществуващите митнически съюзи на ЕС. Според поддръжниците на Brexit смятат, че този ход ще позволи на Лондон да договори нови търговски споразумения с различните държави. В размяната на писма между Морган и Хамънд обаче британският финансов министър е отказал да потвърди, че Великобритания ще напусне всеки един митнически съюз на Блока.

Подкрепи Economic.bg