Лондон взе “безпрецедентни” мерки в подкрепа на бизнеса

Борис Джонсън нареди затварянето на кафенета, барове и ресторанти

Лондон взе “безпрецедентни” мерки в подкрепа на бизнеса

Снимка: Unsplash

8114 ~ 1 мин. четене
Правителството на Великобритания ще плаща на предприятия, засегнати от епидемията от коронавирус, да не уволняват работници. Стъпката ще е част от това, което финансовият министър Риши Сунак определи като безпрецедентна икономическа намеса.

„Днес мога да съобщя, че за първи път в нашата история правителството ще се намеси и ще изплати заплатите на хората“, каза Сунак на пресконференция, след като премиерът Борис Джонсън разпореди затварянето на заведения и ресторанти за хранене, предава Reuters.

Съдбата на заведенията ще споделят и театрите, кината, фитнесите, центровете за отдих и всички места, на които се събират много хора. Това стана ясно още от думите на премиера по време на ежедневния брифинг за разпространението на коронавируса. Към днешна дата Великобритания е отчела 3297 случая на заразени с коронавирус, от които 168 с летален край, по данни университета Джонс Хопкинс. 

Сунак от своя страна заяви, че правителството ще даде безвъзмездни средства за покриване на 80% от заплатата на служител, ако предприятието го задържи като част от персонала.

„Икономическата намеса, която аз обявявам днес, е безпрецедентна в историята на британската държава“, изтъкна той.

Подкрепи Economic.bg