Лондон забрани със закон Brexit без сделка

Законопроектът цели да принуди правителството да поиска нова отсрочка, за да се избегне Brexit без споразумение

Лондон забрани със закон Brexit без сделка

Снимка: БТА

5824 ~ 1 мин. четене
Британският парламент прие закон, който цели да избегне излизането на Великобритания от ЕС на 12 април без сделка. Законопроектът, изготвен от лейбъристката Ивет Купър и консерватора Оливър Летуин, бе приет късно снощи от Камарата на лордовете и Камарата на общините. Той дава възможност на парламента да проучи искането на премиера Тереза Мей към ЕС за отсрочване на Brexit за 30 юни, както и промяна на искането, предадоха световните медии.

Очаква се днес парламентът да обсъди колко да бъде удължен срокът за напускане на ЕС. Тереза Мей иска излизането да бъде отложено за 30 юни, но правителството се противопостави на законодателството, тъй като това ограничава полето за преговори с европейските лидери.

Съгласно условията в новия закон, британското правителство трябва да представи предложение за съгласие за продължителността на удължаването, което Мей ще иска от ЕС. 

Британският премиер в сряда ще се срещне с лидерите на ЕС в Брюксел, за да направи искането. Ако то бъде отхвърлено, Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент в края на май. В понеделник правителството предприе необходимите стъпки за участие в изборите.
Коментари: 0