Лондон задължи Джонсън да поиска ново отлагане на Brexit, той отказа

Премиерът предупреди народните представители, че ако отхвърлят споразумението с ЕС, то ще има \"твърд Brexit\" на 31 октомври

Лондон задължи Джонсън да поиска ново отлагане на Brexit, той отказа
Британските депутатите приеха законова поправка, която задължава премиера Борис Джонсън да поиска ново отлагане на Brexit, ако по-късно днес парламентът отхвърли договореното ново споразумение с ЕС. Джонсън обаче заяви, че няма да допусне ново отлагане и че ще призове европейските лидери да не позволяват ново отлагане. Именно затова той призова депутатите да подкрепят споразумението, за да не се стига до т.нар. "твърд Brexit" на 31 октомври.

322 депутати гласуваха със „За“, а 306 с „Против“ законовата поправка, внесена от депутата Оливър Летвин, който е от управляващата Консервативна партия. Поправката гласи, че депутатите оттеглят подкрепата си за споразумението, договорено от Джонсън с Брюксел, докато не приемат официално законодателство за ратифицирането на сделката. Така на практика те го принуждават да поиска от ЕС ново отлагане на излизането на Обединеното кралство. Това също така означава, че депутатите няма да гласуват днес споразумението за Brexit.

След гласуването разгневеният Джонсън заяви на депутатите, че им е осигурил най-доброто възможно споразумение и че няма желание за ново отлагане.

„Ако има едно чувство, което обединява британското общество с все по-голям брой европейски представители, то това е изгарящо желание с Brexit да се приключи. Ново отлагане би било безсмислено, скъпо и дълбоко разяждащо общественото доверие, заяви Джонсън. Той бе категоричен, че дори и да поиска ново отлагане на Brexit ще уточни пред ЕС, че това е вредно за Великобритания и че не трябва да се допуска.

По-късно лидерът на Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) Джейкъб Рийс-Мог обяви, че депутатите ще обсъдят и гласуват дали да подкрепят споразумението с ЕС в понеделник.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева написа в Twitter, че европейската институция е отбелязала факта, че споразумението за Brexit не е било гласувано днес в Лондон. "Британското правителство трява да ни информира относно следващите стъпки възможно най-скоро", написа още тя.
Коментари: 0