Заев призова за предсрочни парламентарни избори в Северна Македония

Той определи отказа на ЕС да започне предприсъединителни преговори със страната му като „историческа грешка“

Заев призова за предсрочни парламентарни избори в Северна Македония

Снимка: БТА

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за предсрочни парламентарни избори, след като европейските лидери решиха да отложат решението за старт на преговорите за присъединяване на западната ни съседка към ЕС, съобщиха световните агенции.

На заседанието на евролидерите в Брюксел в четвъртък и петък френският президент Еманюел Макрон блокира старта на предприсъединителните преговори със Северна Македония и Албания.

„Ние сме жертвите на историческата грешка на ЕС“, заяви Заев. Същата фраза бе използвана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който разкритикува резултата от срещата на лидерите в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна каза: „Това не е провал, това е грешка. Чувствам се наистина засрамен“. ЕК и Европейския парламент бяха препоръчали да започнат преговори както със Скопие, така и с Тирана.

Какво следва в Северна Македония?

Заев обяви намерението си да подаде оставка, след като външните министри на ЕС не се обединиха около препоръката да започнат преговори със Северна Македония и Албания. „Разочарован и гневен съм и знам, че цялото население се чувства по този начин“, заяви македонският премиер днес в призива си за предсрочните парламентарни избори.

По думите му сега македонците ще избират по какъв път да поеме страната им занапред, без да уточнява какво би препоръчал той. Алабнският му колега Еди Рама обвини ЕС, че не започва преговорите заради собствените си вътрешни проблеми, докато Тирана е изпълнила всички условия, необходими за старт на дискусиите.

Защо Франция се противопостави на преговорите?

Макрон, бе подкрепен от Дания и Холандия при отказа си ЕС да започне преговори с Албания, но бе сам в решението си да блокира дискусиите и със Северна Македония. За старта на предприсъединителни преговори с която и да е страна по света трябва единодушното одобрение на всички страни членки на Блока.

Френският лидер аргументира противопоставянето си с думите, че самият процес по приемане на нови държави в ЕС трябва да бъде реформиран и че Блокът „трябва да направи повече, за да помогне на тези страни да се развият, не само да дава обещания“.
Коментари: 0