Великобритания поиска трето отлагане на Brexit

Борис Джонсън е изпратил писмо до ЕС, което обаче не е подписал лично

Великобритания поиска трето отлагане на Brexit

Снимка: БТА

Великобритания поиска ново удължаване на срока за напускане на Европейския съюз (ЕС), пишат световните медии. Британският премиер Борис Джонсън, който неотдавна възкликна, че по-скоро ще бъде намерен „мъртъв в канавка“, но няма да поиска трето отлагане на Brexit, е изпратил официално писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В него обаче липсва личният му подпис, като знак на несъгласие. 

Джонсън бе принуден да поиска отлагането на Brexit, след като вчера депутатите гласуваха специален закон за това и отложиха вота за договорената от него нова сделка. Сегашното искане е напускането на Обединеното кралство да бъде забавено до 31 януари 2020 г. 

Доналд Туск заяви, че е получил писмото и ще започне консултации с лидерите на ЕС за това как да бъде отговорено на искането на Великобритания. 

Според правителствен източник Джонсън е изпратил общо три писма до Туск: фотокопие на текст от Закона на Бен (приет вчера от парламента), който го задължава да поиска отлагане; мотивационна бележка, според която кабинетът просто спазва този закон; и още едно, в което Джонсън отбелязва, че той лично не иска удължаване. 

За да подчертае, че самият той е против удължаването на Brexit, британският премиер е решил да не подписва лично писмото за забавяне на излизането. 

„Бях ясен, когато станах премиер и днес също бях ясен пред парламента, че моето мнение и позицията на правителството е, че по-нататъшното разширяване ще навреди на интересите на Обединеното кралство и нашите партньори от ЕС и отношенията между нас“, пише Джонсън в третото писмо, цитирано от Reuters. 

Британският премиер все още не е загубил надежда, че Brexit може да стане реалност до 31 октомври. По думите му процесът по ратифициране на сделката може да бъде завършен успешно преди този срок. 

По-рано тази седмица Джонсън успя да договори ново споразумение с Брюксел. Новината предизвика оживление на международната политическа и финансова сцена. За събота бе насрочена парламентарна сесия, на която да се гласува сделката. Депутатите обаче отложиха вота и вместо това приеха Закона на Бен, изискващ правителството да помоли ЕС за трето отлагане на Brexit. 

Коментари: 0