Лондон започна да мобилизира британците за „земеделска армия“

„Берете за Великобритания“, призовава правителството, и кара румънци да обучават местните да берат плодове и зеленчуци

Лондон започна да мобилизира британците за „земеделска армия“

Снимка: БТА

12025 ~ 1 мин. четене

Британското правителство е стартирало специална кампания „Берете за Великобритания“, с която цели да мобилизира „земеделска армия“, пише британският вестник Times. Освен агитацията, кампанията също така предвижда румънци да обучават привлечените за работа британци.

Начинанието е част от усилията на властите за привличането на британци да работят в местните ферми. От Националния профсъюз на фермерите (NFU) твърдят, че са необходими до 80 хил. сезонни берачи на плодове и зеленчуци. Ако не се намерят толкова работници, то културите ще трябва да бъдат оставени да изгният в полетата.

Уебсайтът на кампанията „Берете за Великобритания“ на Министерството на околната среда, храните и селскостопанските въпроси (Defra) предлага подробна информация как да се кандидатства за работа в някоя ферма.

„С наближаването на момента за лятното бране, ние работихме в тясно сътрудничество с Defra, за да се уверим, че за компаниите има намерено решение как да привлекат местни работници това лято“, коментира зам.-председателят на NFU Том Брадшоу. По думите му през следващите седмици във фермите в цяла Великобритания ще се отворят хиляди свободни работни места и британската общественост вече изразява желание да участва в брането това лято.

„Фермерите са изключително горди да произвеждат храна за народа в този решителен момент, но има предизвикателства и подкрепата на британската общественост е изключително оценявана“, добавя той.

Стартирането на кампанията „Берете за Великобритания“ идва след новината, че британската земеделска организация, обединяваща 17 производителя - G’s Growers е похарчила почти 46 хил. евро за чартърен полет на авиокомпанията Titan Airways. Въпросният самолет е транспортирал в Обединеното кралство 150 опитни румънски селскостопански работници.

Подкрепи Economic.bg