Лондон започва преговори за членство в азиатско-тихоокеанския пакт

Споразумението за свободна търговия включва 11 държави, а търговската зона обхваща пазар от около 500 милиона души

Лондон започва преговори за членство в азиатско-тихоокеанския пакт

Снимка: БТА

2774 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството на Великобритания заяви, че започва преговори за присъединяване към азиатско-тихоокеанския пакт за свободна търговия. Той може да предостави на бизнеса достъп до някои от най-големите икономики в света, предава BBC.

Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) се състои от 11 държави, включително Австралия, Канада и Япония. Търговската зона обхваща пазар от около 500 млн. души. Нова Зеландия, Бруней, Чили, Малайзия, Мексико, Перу, Сингапур и Виетнам също са членове основатели на търговското споразумение, което беше подписано през 2018 г.

Обединеното кралство реши да се присъедини към азиатско-тихоокеанския пакт след Брекзит - в момент, когато износът на страната спадна до невиждани в историята ѝ нива. 

Секретарят по международна търговия на Великобритания Лиз Тръс заяви, че „в търговската зона на тази част от света се крие най-голямата възможност за Острова“. Тя добави, че предоставянето на членство би било „блестяща награда след Брекзит, която искам да грабнем“.

Тръс поясни, че то ще помогне на фермерите, производителите и иноваторите да продават на някои от най-големите икономики на настоящето и бъдещето, но без да се налага да бъдат потъпквани законите, границите и средствата на страната.

Обединеното кралство е първата страна, която не е основател, кандидатствала за присъединяване към CPTPP и би била втората по големина икономика след Япония, ако преговорите успеят.

Споразумението за свободна търговия има за цел да намали търговските тарифи между страните членки и включва обещание за премахване или намаляване на 95% от таксите върху търгуваните стоки. В замяна на това страните трябва да си сътрудничат по регулации, като например хранителни стандарти. Тези норми и разпоредби обаче не е задължително да бъдат идентични и страните членки могат да сключват свои търговски сделки.

Подкрепи Economic.bg