Лондонската борса отхвърли офертата на конкурента си от Хонконг

Отказът обаче може да доведе до агресивно придобиване от страна на HKEX

Лондонската борса отхвърли офертата на конкурента си от Хонконг

Снимка: БТА

Лондонската фондова борса (LSE) официално отхвърли предложението за поглъщане от страна Хонконгската борса (HKEX), съобщава Bloomberg. Според ръководството на LSE в офертата, на стойност 32 млрд. паунда, има „основни недостатъци“.

Бордът на 300-годишната британска борса, която в момента работи по собствена сделка за закупуване на доставчика на данни Refinitiv на стойност 27 млрд. долара, обяви, че в офертата на HKEX има проблеми в „стратегията, доставчиците, формата на разглеждане и стойността“.

„LSE остава ангажирана и продължава да отбелязва добър напредък по отношение на предложението си да придобие Refinitiv“, казва компанията в свое изявление. HKEX заяви, че поглъщането ще се случи, само ако LSE прекрати сделката си с Refinitiv и че може да стане враждебно, ако Бордът не се съгласи.

Акциите на LSE се повишиха с 1.6% след обявяването на информацията. В сряда книжата на компанията скочиха с 16% заради обявлението, че HKEX иска да създаде англо-азиатски борсов гигант. Но после акциите поевтиняха заради, тъй като анализаторите смятат, че за LSE сделката за Refinitiv е много по привлекателна.

Британското правителство има силата да блокира сделката, като използва за основание високия обществен интерес. В сряда правителството заяви, че LSE е „критично важна част от финансовата система на Великобритания“ и че ще бъдат проучени внимателно детайлите на транзакцията.

Директорът на LSE Дейвид Швимер беше изненадан по-рано тази седмица, когато изпълнителният директор на HKEX Чарлз Ли посети борсата в Лондон, за да каже, че иска да я купи.

И двете фирми участваха в сделките за борсови сливания през последните години, като LSE се провали в последния си опит преди две години да се комбинира с Deutsche Boerse AG. HKEX придоби Лондонската метална борса през 2012 г. за 1.4 млрд. паунда.
Коментари: 0