Другата седмица Юнкер ще се срещне с Джонсън

След срещата им председателят на ЕК веднага заминава за заседание на Европейския парламент в Страсбург

Другата седмица Юнкер ще се срещне с Джонсън

Снимка: БТА

Другата седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще се срещне британския премиер Борис Джонсън. Разговорът ще бъде проведен в понеделник в Люксембург, съобщи говорител на ЕК.

Това ще е първата среща между Юнкер и Джонсън, като няма яснота по чия инициатива ще бъде проведена. По думите на представителя на Комисията срещата е била договорена „по взаимно съгласие”. Не са предвидени медийни изявления или пресконференция след разговора. Мястото на срещата е избрано да е „неутрално, където може да се поднесе обяд”.

Говорителят на ЕК е обяснил, че срещата ще е в Люксембург, тъй като на Юнкер му се налага веднага след нея да отпътува за Страсбург, където ще участва в заседание на Европейския парламент (ЕП), посветено на излизането на Великобритания от ЕС.

Срещата между Юнкер и Джонсън идва на фона на коментар от вчера на председателя на ЕП Давид Сасоли, че Великобритания засега не е показала желание за подновяване на преговорите с ЕС относно нейното напускане.

В ексклузивно интервю пред Euronews пък Юнкер заяви, че „британците са европейци на непълно работно време”. „От повече от 40 години на британците им се казва, че са европейци, но те не искаха да споделят всички политики, които решавахме“, каза председателят на ЕК, който скоро ще бъде заменен на поста от новоизбраната Урсула фон дер Лайен.
Коментари: 0