Lufthansa отмени 23 000 полета през април заради коронавируса

Ще бъдат отменяни още, предупредиха от авиокомпанията

Lufthansa отмени 23 000 полета през април заради коронавируса

Снимка: Unsplashed

7680 ~ 2 мин. четене
Германската авиокомпания Lufthansa обяви днес, че ще отмени 23 000 полета, което е 50-процентно намаление, тъй като се опитва да се справи с опасността от коронавирусната криза.

"Поради изключителните обстоятелства, причинени от разпространението на вируса" Lufthansa заяви, че ще отмени 23 000 полета между 29 март и 24 април, като още "се очаква да бъдат отменени през следващите седмици".

Досега Lufthansa беше анулирала 7 100 полета от зимния си полетен план до 28 март.

В петък базираната във Франкфурт група, чиито поделения включват Eurowings, Austrian Airlines и Swiss, отчете "драстични спадове в резервациите и многобройни анулирания на полети", заявявайки, че ще намали капацитета си с 50 процента през следващите седмици.

Акциите в групата паднаха в сряда, като се понижиха с 1,2% до 10,31 евро малко след 14 ч. 

Кризата с коронавируса струва на Lufthansa около една трета от цената на акциите й от края на февруари.

Групата заяви в сряда, че "корекциите на капацитета й засягат главноЕвропа, Азия и Близкия изток “, добавяйки, че ще има за цел да продължи да обслужва всички дестинации с поне една авиокомпания от своите центрове във Франкфурт, Мюнхен, Цюрих, Виена и Брюксел.

Миналата седмица групата заяви, че няма да лети по маршрути до Китай и Иран до рая на април.

Групата също така разглежда временно извеждане от експлоатация на целия си флот от самолети Airbus A380 във Франкфурт и Мюнхен, възлизащ на 14 от самолета.

Авиокозмпанията помоли пътниците да проверят състоянието на полета си на уебсайта на Lufthansa, преди да пътуват.

Lufthansa също така е спряла да наема служители, предлага неплатен отпуск и обмисля да намали часовете на работниците, "за да избегне уволненията".

Групата трябва да оповести своите резултати за 2019 г. на 19 март и вероятно ще се сблъска с въпроси относно очакваното финансово въздействие на епидемията.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) наскоро предупреди, че авиоиндустрията може да загуби от 63 до 100 милиарда долара заради коронавируса.
Коментари: 0