Лукойл към МФ: Кога Марешки е внесъл ДДС над 20 лв.?

Компанията обяви, че заплатените от нея дължими данъци, акцизи и други вземания са в размер на близо 32,5 млрд. лева

Лукойл към МФ: Кога Марешки е внесъл ДДС над 20 лв.?

От Лукойл България отправиха публично въпроси към Министерството на финансите, свързани с бизнеса с горива на депутата Веселин Марешки.

Има ли и колко са месеците през 2016 г., в които фирмата за търговия с горива на г-н Марешки е внасяла в хазната ДДС в размер, по-голям от 20 лв.?

Има ли и колко са ревизиите, завършили с ревизионни актове, на компаниите от групата на г-н Марешки в сектора на търговията с горива?, питат от компанията.

От там заявиха, че възразяват срещу въведената от г-н Марешки практика да използва трибуната на българския Парламент за очерняне на бизнес-конкуренти и рекламиране на собствен бизнес. Подобно поведение от страна на заместник-председател на висшия законодателен орган в държавата е пример за злоупотреба с власт, се казва в позиция на пресцентъра на "Лукойл България".

Те припомнят, че далеч преди посещението на Председателя на Европейския парламент, още през април 2017 г. Българската петролна и газова асоциация сигнализира Европейската Комисия за множество нерешени въпроси във връзка с нормалното функциониране на пазара на горива в страната и нарушаване на произтичащите от европейското право общи принципи, залегнали в Договора за Европейския съюз, и по-конкретно общия принцип за върховенство на закона. Сигналът е надлежно заведен по установения ред за сезиране на компентентната институция – Европейската комисия.

От компанията възразяват и срещу внушенията, направени от г-н Марешки, че компаниите от групата ЛУКОЙЛ укриват данъци. "Всички дружества от групата ЛУКОЙЛ са постоянно подлагани на ревизии и проверки от страна на всички контролни финансови органи в държавата. Всички направени ревизии са завършили със съответните ревизионни актове. Документално е установено, че заплатените от компаниите дължими данъци, акцизи и други вземания са в размер на близо 32,5 милиарда лева", допълват от дружеството.

И прилагат таблица с внесените в хазната средства за периода 2000-2017 г.:

"В последните месеци г-н Марешки нееднократно отправи публични намеци за оказван върху него политически натиск, свързан с бизнеса му, докато в същото време сам се възползва от позицията си на заместник-председател на Народното събрание, за да упражни такъв и да инициира две лични срещи с генералния директор на „ЛУКОЙЛ-България”. На тези срещи той ясно и категорично чу нашата позицията за равнопоставеност на всички участници на пазара и върховенство на закона. По този повод заявяваме, че тази позиция няма да се промени, независимо дали е изказана публично или на четири очи", завършва позицията на "Лукойл България".

Коментари: 0