\"Лукойл\" продаде диамантения си бизнес за $1.45 млрд.

Близо 20% от собствеността на купувача \"Открытие Холдинг\" се държат от Вагит Алекперов и Леонид Федун

\
2204 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Руският петролен гигант "Лукойл" приключи продажбата на своя диамантен бизнес, става ясно от сайта на дружеството. Дъщерната компания на "Открытие Холдинг" – ООО "Корпорация промышленных инвестиций" е купила 100% от акциите с право на глас на компания "Архангельскгеолдобыче" (АГД) за 1.45 млрд. долара.

Близо 20% от собствеността на "Открытие Холдинг" се държат от Вагит Алекперов и Леонид Федун, които са двамата най-големи акционери в "Лукойл". Други акционери са Вадим Беляев – 28.6%, банка ВТБ – 9.99%, акционерната група ИСТ – 9.8%, Рубен Аганбегян – 7.96%, Александър Мамут – 6.67%.

"Архангельскгеолдобыче" разработва находището „Гъба” за добив, обработка и извличане на диаманти в Архангелска област. То е пуснато в експлоатация през 2014 г. Инвестицията на нефтената компания в проекта е над 1 млрд. долара. Планираният обем на добива през 2016 г. е 4.5 млн. карата.

"Архангельскгеолдобыче" притежава лиценз за Верхотинската територия, чиито запаси на диаманти се оценяват на 11 млрд. долара. Находището се намира на 130 км североизточно от град Архангелск. АГД има и лиценз за износ на добитите диаманти. Срокът на експлоатация е 15 години.

В световния център за търговия с диаманти Антверпен "Лукойл" извършва продажбите през дъщерната си компания Grib Diamonds NV. Считано от датата на въвеждане в експлоатация до момента тя е реализирала над 5 млн. карата, спечелвайки от тях около 400 млн. долара.

Единственият претендент за диамантения бизнес на "Лукойл" през последните години беше руският монополист по производство на диаманти компанията "Алроса", която контролира 97% от пазара в Русия, а останалите 3% АГД. За продажбата на диамантения бизнес на „Лукойл” Алекперов заговори още през 2014 г. с надеждата, че "Алроса" ще заяви интерес към покупката му.

Още при обявяването на продажбата в края на 2016 г. източник на пазара на диаманти коментира, че компанията "Алроса" не е страна по сделката и се предполага, че става дума за преразпределение на активи на "Лукойл". Според експертите цената от 1.45 млрд. долара изглеждаше прекалена и смятаха, че е малко вероятно някой да купи находището за тази сума, но сделката вече е приключена.

Подкрепи Economic.bg