Луксозен сладолед, направен от насекоми

Той не съдържа лактоза и глутен, нито захари и въглехидрати

Луксозен сладолед, направен от насекоми

Снимка: Gourmet Grubb

След дълъг ден под жаркото южноафриканско слънце, един сладолед може да бъде изкушаващ. Но ще можете ли да го ядете, ако знаете, че е направен от „мляко от буболечки“?

Gourmet Grubb, стартъп от Кейптаун, се надява да използва сладоледа, за да запознае обществеността със света на храните от насекоми.

Нейният луксозен сладолед използва EntoMilk, млечна алтернатива, направена от смесването на ларвите на тропическото насекомо, известно като черната муха.

ООН прогнозира, че светът ще трябва да удвои производството на храни, за да се изхранва световното население до 2050 г. и отдавна насърчава отглеждането на насекоми като устойчив алтернативен източник на протеини вместо традиционните животни.

"Стремим се да променим начина, по който се гледа на насекомите, и как те могат да се използват в хранително-вкусовата промишленост", казва Лиа Беса, която съосновава Gourmet Grubb през 2017 г.

Въпреки че се смята, че над 1900 вида насекоми биват консумирани от хората по света, те все още не са навлезли в западната кухня, съобщава CNN.

"Очаквахме съпротива, но хората са изключително отворени", казва Беса пред CNN. - Всички обичат сладолед".

Ароматите за сладолед включват шоколад, фъстъчено масло и коледни подправки. Според Беса, EntoMilk има "леко земен подтекст" и придава на сладоледа "богат, кремообразен вкус".

Сладоледът с "мляко" от насекоми се прави още с натурални съставки като суров мед, какао, подправки и органично фъстъчено масло.

Но не става въпрос само за вкуса - казва Беса, защото сладоледът от насекоми също е богат на хранителни вещества. Според Gourmet Grubb EntoMilk (млякото от насекоми) съдържа пъти по-висок протеин, отколкото млечните продукти.

Според ООН, широко е прието, че насекомите осигуряват хранителни вещества, които са съпоставими с тези от месото и рибата.

"Насекомите са богати на мазнини, протеини и минерали", казва Беса. "Черната муха има съдържание на протеини и мазнини, сравнимо с говеждото, и цинк, желязо и калций, които са много по-високи от тези в говеждото месо."

EntoMilk е без лактоза и без глутен и за разлика от млякото не съдържа въглехидрати или захари.

Понастоящем сладоледът на Gourmet Grubb се разпространява само в Южна Африка, но се очаква глобалният пазар на храни от насекоми да достигне 1,2 милиарда долара до 2023 година.
Коментари: 0