Лютите чушки донесоха тазгодишния Нобел за медицина

Американските учени Дейвид Юлий и Ардем Патапутиан откриха как работят рецепторите за допир и топлина

Лютите чушки донесоха тазгодишния Нобел за медицина

Снимка: Instagram/nobelprize_org

22476 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нобеловата награда за физиология и медицина за 2021 г. е присъдена на Дейвид Юлий и Ардем Патапутиан. Те са отличени от Нобеловия комитет заради откриването на рецепторите за температура и допир, пише CNBC. Двамата учени от САЩ получиха отличието за описание на механиката на това как хората възприемат горещото и студеното и натиска чрез нервните импулси.

Джулиус е професор в Калифорнийския университет, Сан Франциско. Патапутиан е професор в Медицинския институт Хауърд Хюз в Scripps Research в Ла Джола, Калифорния.

Способността ни да усещаме топлина, студ и допир е от съществено значение за оцеляването и е в основата на взаимодействието ни със света около нас“, се казва в изявление на Нобеловата асамблея, обявяващо наградата.

„Юлий използва капсаицин – лютивото вещество в лютие чушки, който предизвиква усещане за парене, за да идентифицира сензор в нервните окончания на кожата, който реагира на топлина. Патапутиан използва чувствителни към натиск клетки, за да открие нов клас сензори, които реагират на механични стимули в кожата и вътрешните органи“, пише още в мотивите към наградата.

Томас Перлман, секретар на Нобеловата асамблея и Нобеловия комитет, каза, че откритието „отключва тайните на природата ... Обяснява на молекулярно ниво как тези стимули се превръщат в нервни сигнали. Това е важно и дълбоко откритие“.

Нобеловият комитет обясни, че когато Юлий е започнал да изучава защо капсаицинът предизвиква усещане за парене, вече е било известно, че съединението активира нервните клетки, причинявайки болка. Но как точно се случва това, е „неразгадана загадка“.

Джулиус и неговият екип са създали библиотека от милиони ДНК фрагменти, съответстващи на гени, експресирани в сензорните неврони, които могат да реагират на болка, топлина и допир. След това те са включили гени от тази колекция в клетки, които обикновено не реагират на капсаицин, за да намерят единствения ген, който причинява чувствителността.

По-късно Джулиус осъзнава, че капсаициновият рецептор, който е открил, е рецептор за усещане за топлина, който се активира при температури, които се възприемат като болезнени, съобщи Нобеловият комитет.

В същото време Патапутиан и неговите сътрудници се опитват да разберат как механичните стимули могат да бъдат преобразувани в нашите сетива за допир и натиск.

Те идентифицират клетъчна линия, която реагира, когато отделните ѝ клетки са прободени с микропипета. След това екипът идентифицира 72 кандидат-гена, които биха могли да кодират рецептори, и ги „изключват“ един по един, за да открият този, отговорен за механичната чувствителност.

Абдел Ел Манира, спомагателен член на Нобеловия комитет по физиология и медицина, заяви, че откритието е направено преди повече от десетилетие.

„Това е подходящият момент (за него) да бъде разпознат. То дълбоко промени представата ни за това как ние усещаме света. През последната година пропуснахме чувството си за допир – например по време на прегръдка. Това са рецептори, които ни дават усещане за топлина и близост“, каза той.

Подкрепи Economic.bg