24 лв. за комплект чадър и два шезлонга на „Градина“ през лято 2020

Кабинетът определи нови концесионери на плажовете \"Градина-Централен\" и \"Елените\"

24 лв. за комплект чадър и два шезлонга на „Градина“ през лято 2020

Снимка: Economic.bg/Архив

3389 ~ 2 мин. четене

Кабинетът избра концесионери на морските плажове „Градина – централен“ - част 2 и „Елените“. 

От следващия сезон концесионер на морски плаж „Градина – централен” - част 2, община Созопол ще е фирма „Алфа Дилеа“ ООД. Срокът на концесията е 20 г., а цената на 1 бр. чадър ще е в размер до 8 лв. с ДДС. На същата цена ще се предлага и един шезонг. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 58 246,15 лв. без ДДС. Консеционерът ще трябва да вложи и 108 228 лв. с ДДС за опазване на околната среда, дюните и защитените територии ан морския плаж.

Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е регистрирана с предмет на дейност търговия, услуги, внос и износ, транспортна дейност и др. Съдружници в нея са Димитър Христов и кипърско дружество като капиталът е 350 хил. лв. 

Цената на сянката през това лято на "Градина" все още е рано да се каже дали ще бъде по-висока спрямо лято 2019 г. През изминалото лято един чадър е бил на цена от 5 лв., за същата стойност се е предлагал и шезлонгът. Според договора на новия концесионер цената на един брой чадър и един шезлонг трябва да е до 8 лв. Тя може да бъде по-малко, но не и повече. 

След като през 2018 г. договорът с концесионера на плаж "Елените" беше прекратен от Министерство на туризма заради нарушения, днес беше избран нов концесионер на морския плаж - фирма „Мирикал“ ЕООД. Цената, на която ще се предлагат чадърите и шезлонгите на този плаж за срок от 20 г. е до 10 лв. с ДДС бройката. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 150 531,43 лв. без ДДС. Освен това концесионерът ще вложи и 179 568 лв. с ДДС за организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж за целия срок на концесията.

След като в началото на месец март правителството определи кой ще стопанисва централния плаж във Варна, днес се откриват процедури по възлагане на концесия на морските плажове „Панорама-север“ и „Буните“, които се намират на територията на община Варна.

Срокът за концесията на морски плаж „Панорама-север“ е 20 г., а размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 9 413,98 лева без ДДС. Бъдещият концесионер на плажа ще трябва да осигури водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужваме и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. Срокът за концесията на плаж „Буните“ също е 20 г., но размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 26 799,40 лева без ДДС. А задълженията на бъдещия концесионер отново са осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, както и осигуряване на здравно и медицинско обслужваме и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж.

Коментари: 0