10 любими книги на милиардерите

Ето и литературата, която е повлияла най-силно на лидерските им способности

10 любими книги на милиардерите
6726 ~ 3 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Питали ли сте се защо световните лидери имат толкова много общи черти в характера и поведението си? Оказва се, че много от тях четат една и съща литература, а хубавото на книгите е, че са по-лесно достъпни от уроци по бизнес и предприемачество.

Класацията Business Insider, показва кои книги са повлияли най-силно на успешни хора като Уорън Бъфет, Опра Уинфри, Малкълм Гладуел и много други. Ето и литературата, която е повлияла най-силно на лидерските способности на милиардерите:


1. „Атлас изправи рамене“ Айн Ранд


Айн Ранд е един от най-популярните писатели, но и в един от най-влиятелните мислители на съвременния свят. Уникалната история на книгата разказва за човек, който заявява, че ще спре света..и го прави. Това е една криминална история, но не за убийство на човешкото тяло, а за убийството – и възкресението на човешкия дух. С този роман авторът поставя фундаментите на своята философия, наречена обективизъм, в чиято основа е рационалният личен интерес.

2. „Бизнес приключения“ Джон Брукс


Пълното заглавие на книгата е „Бизнес приключения: 12 класически истории от света на Уолстрийт“. Четивото не е ново – книгата е една от американските бизнес бестселъри. Издадена е за първи път през 1969г. И е колекция от 12 статии за корпоративния и финансов живот на Америка, сред които се поместват истории за Ford Minor Company и Xerox. Това е любимата книга на бизнес тематика, както на Бил Гейтс, така и на Уорън Бъфет.

3. „Наричай ме Тед“ Тед ТърнърAвтобиографията на бизнесмена Тед Тънър също предизвиква интерес сред милиардерите. Тя разказва за премеждията на автора след като завършва колеж и започва да работи във фирмата на баща си, която малко по-малко той преобразява в интернационална медийна империя. През 2008 USA Today определя книгата като най-доброто бизнес четиво.

4. „Спасителят в ръжта“ Дж. Д. Селинджър


„Просто ми се иска да бъда спасителят в ръжта. Зная, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда.“ добре познати думи от популярното четиво на Селинджър са любими  на милиардерите. Ключовата дума за тази книга може да бъде единствено – класика. 

5. „Изключителните: Историята на успеха“, Малкълм Гладуел


В тази книга журналисътът Малкълм Гладуел изследва причините, поради които някои хора постигат огромен успех в живота си, докато други не доразвиват пълния си потенциал. Четивото е бестселър не Ню Йорк таймс и е под номер едно в раздел „Бизнес книги“.

6. „Преработи“ Джейсън Фрайд и Дейвид Хайнемейер Хансън


„Преработи“ разказва как по по-бърз и лесен начин можем да успеем в бизнеса. Защо правенето на дългосрочни планове е всъщност вредно, защо е по-добре да игнорирате конкуренцията и как да го правите – истината е по-проста отколкото всички си мислят. Всичко това може да се открие в книгата на Фрайд и Хансън.

7. „Великият Гетсби“ Ф. С. Фицджералд


„Великият Гетсби” е върховно постижение в творчеството на Ф. Скот Фицджералд. Една история за за неспирния бяг, в който всички ние сме увлечени, преследвайки химери, блянове и мечти. Изяществото, с което тази творба улавя духа на една отминала епоха и едно изгубено поколение, отдавна й е отредило място сред най-великите романи на XX век. 

8. „Зен ум, ум на начинаещ“ Шунрю Сузуки


„Зен ум“ е от онези енигматични изрази, които зен-учителите използват за насочване на вниманието ви обратно върху вас самите, за да преминете отвъд самите думи и да изпитате удивление.  В основата на тази книга са поредица от беседи на зен-учителя Шунрю Сузуки, изнесени пред малка група в Лос Алтос, Калифорния. Това наистина е книга, пълна с прочувствени, дълбоки, изпълнени с радост размишления, които трансформират бързо начина на мислене.

9. „Тропик на рака“ Хенри Милър


„Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър“ твърди  чрез рецензиите си New Yorker. Книгата е пълно потапяне в човешкото съзнание, състояние на медитация и размисли около терзанията на един млад писател във Франция. Милър описва опита си в общността на парижката бохема в града, в който понякога е бил бездомен, където често страда от глад, мизерия, самота и отчаяние.

10. „Ефективният ръководител“ Питър Дракър


Книгите по мениджмънт най-често са насочени към това как да ръководим други хора, но не и предметът на тази книга. "Ефективният ръководител" обръща внимание на друга тема - как да ръководиш себе си към ефективност. Не е доказано, че даден човек може да ръководи други хора, но винаги може да ръководи себе си. Разбира се, мениджъри, ръководители и оперативни изпълнители, които не могат да ръководят ефективно себе си, вероятно не могат да очакват да ръководят или управляват свои сътрудници или подчинени. Управлява се, ръководи се, най-вече чрез личен пример. 
Коментари: 0