10 любопитни факта за хумуса

13 май е Международен ден на хумуса

10 любопитни факта за хумуса
На 13 май се отбелязва Международният ден на хумуса, който се е превърнал в голяма ПР инициатива в света. За първи път събитието е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на един маратон в Тел Авив през 2012 г. 

На този ден се насърчават хората да ядат хумус, сутрин, обед и вечер, да организират или участват в събития, организирани по повод този ден. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделиха в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус.  Ето и няколко любопитни факти за хумуса:
    
- Хумусът е много популярна храна в Близкия Изток

- Съдържа манган, който се бори със свободните радикали

- Съдържа фолиева киселина 

- Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини

- От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам

-  Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците

-  Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини

- Консумацията на нахут и хумус сред жени, дава на организма 52 % повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари, в сравнение с други хора

-  Талията на феновете на тази рязадка е 8% по-малко от на другите хора

-  Подходящ е за диабетици
Коментари: 0