Магистрала Марица готова най-рано през август

Поставените срокове за ноември 2014 г., март или май 2015 г. няма да бъдат изпълнени

Магистрала Марица готова най-рано през август
3677 ~ 1 мин. четене

За пореден път отлагат пускането на магистрала „Марица“. Поставените срокове за ноември 2014 г., март или май 2015 г. няма да бъдат изпълнени.

При мека зима и благоприятни условия през новия строителен сезон, е възможно магистралата да бъде завършена през август, коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

До момента са изпълнени около 65% от лот 1 между Оризово и Димитровград, а от лот 2 между Димитровград и Харманли, са готови 80%.

Сред причините за забавянето са закъснелите отчуждителни процедури, преовлажняването на почвите, заради обилните валежи през изминалия строителен сезон, необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата.

„Заедно с изпълнителите обсъдихме нови строителни графици и поискахме уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях. Нови отлагания са недопустими. В противен случай рискуваме да загубим цялото финансиране от ЕС за изграждането на магистралата", коментира Павлова.

31-километровият лот 1 се изгражда от „Кооператива Муратори & Чементисти - Чи. Ем. Чи. Ди равенна, а стойността на строителството е 160 млн. лева. Лот 2 с дължина 34 км се строи от сдружение „Марица хайуей" за 146,6 млн. лева.


Магистрала „Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и ще свързва магитрала „Тракия" при пътен възел Оризово с Капитан Андреево на българо-турската граница. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при пътен възел Ново село.Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg