Македония обмисля въвеждане на прогресивно подоходно облагане

Най-богатите 3% от гражданите, заработват толкова, колкото и 50% от гражданите с най-нисък доход

Македония обмисля въвеждане на прогресивно подоходно облагане

В Македония се подготвя данъчна реформа. Финансовият министър на страната Драган Тевдовски заяви, че до краят на годината ще се знае дали ще се въведе прогресивното данъчно облагане.

Нуждата от подобна данъчна реформа, както и от въвеждането на данък на луксозните стоки, според министърът, се потвърждава от анализа за неравенството на доходите в Македония. Според министъра изследванията, извършени за пръв път в страната, разкриват поразителни данни за доходите, но и огромно несъответствие между богатите и бедните, предаде македонската телевизия „24 Вести“.

Сегашният модел на равно данъчно облагане беше приет през 2007 г. от страна на предишното управление, това на ВМРО-ДПМНЕ. „В Македония, най-богатите 3% от гражданите, заработват толкова, колкото и 50% от гражданите с най-нисък доход“, заяви Драган Тевдовски.

Част от икономистите вече са изчислили, че трябва да се направят подробни промени в данъчния модел, което няма да доведе до промени или неблагоприятни ефекти върху бюджетните приходи.

Разликата в доходите между богатите и бедните граждани, от година на година, става все по-голяма. Докато 99% от населението заработва около 300 евро месечно, а останалият един процент има месечен доход от около 4200 евро, което значи, че средният доход на богаташите е 14 пъти по-голям от средния доход за държавата, предаде македонската телевизия „Телма“, цитиран от Фокус.

Числата от анализ за неравенството в доходите поставят Македония на опашката в Европа. Невравенството в доходите води до понижаване на икономическия ръст, финансови кризи, ниска социална мобилност, лошо образование и здравеопазване, увеличение на престъпленията и др., коментират от медията.

Коментари: 0