Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

Причината за изказването на френския президент е изтеглянето на американските войници от Сирия

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

Снимка: БТА

НАТО е в мозъчна смърт, а Европа е на „ръба на бездна“ и е време да се „събуди“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от BBC. Коментарът му идва след изтеглянето на американските сили от Северна Сирия – ход, дал „зелена светлина“ на турската офанзива в региона.

В интервю за Economist Макрон коментира бъдещето на Член 5 от Северноатлантическия договор, отнасящ се до военната солидарност между страните членки в алианса. Попитан дали вярва в ефективността му, президентът отвръща: „Не знам, но какво ще означава този член утре?“. 

Въпросният член предвижда, че ако една страна членка на НАТО е нападната, всички останали следва да ѝ се притекат на помощ. В тази връзка Макрон коментира, че европейските членове вече не могат да разчитат на САЩ да защитават съюза, създаден в началото на Студената война за укрепване на западноевропейската и американската сигурност.

Изказването на френския лидер идва след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли голяма част от американските сили от Североизточна Сирия. Този ход отвори пътя на Турция – сама по себе си мощен член на НАТО – да нахлуе в съседната държава. Анкара иска да създаде тъй наречената „зона за сигурност“ по протежение на границата ѝ със Сирия. 

Турция цели изтласкването на кюрдските сили, чието военно формиравание YPG бе подкрепяно от американски военнослужещи и бе стратегически партньор на Вашингтон в битката срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Североизточна Сирия. Именно изтеглянето на американските сили от Сирия даде тласък на Турция започна военна операция в региона. 

Коментари: 0