Малки и средни фирми могат да получат европари за дигитализация

Бизнесът ще има достъп до 50 хил. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Малки и средни фирми могат да получат европари за дигитализация
Автор: Вероника Тонева

Малки и средни български фирми могат да кандидатстват по европроекти, за да дигитализират своя бизнес. Това обясни зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на публично събитие за представяне на напредъка по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) 2014-2020 г.

Общата стойност на процедурата е 5 млн. лв., а планът е тя да бъде стартирана до края на годината.

„Това е ваучерна схема, по която прогнозираме финансовата подкрепа да бъде  между 20 и 50 хил. лв., насочени към малки и средни фирми. Целта е да се повдигне тяхното технологично равнище, по отношение на внедряване на дигитални услуги, изграждане на сайтове, приложения и платформи за онлайн продажби. Основната цел е да се повиши технологичното развитие по отношение на продажби и презентиране на компаниите отвън“, каза Манолев.

Към днешна дата по ОПИК са изплатени над 1 млрд. лв., или над 20% от общия бюджет. „До момента са сключени 1462 договора по програмата на обща стойност 1.32 млрд. лв. Голяма част от тях са в процес на изпълнение“, каза зам.-министърът.

По думите му ОПИК е една от най-добре работещите Оперативни програми в България и няма опасност от това да бъдат  загубени пари по нея. „Това са пари, които отиват директно към бизнеса и спомагат за повишаване на неговата конкурентоспособност, на износа на българските предприятия и на модернизирането на производствата“, добави Манолев.

„Ние искаме чрез медиите да популяризираме още повече кампанията и тя да разшири обхвата си. Идеята е да стимулираме и да насърчим малкия и средния бизнес”, каза той.

Коментари: 0