Манолова: Потърпевшите от „Олимпик“ трябва да си получат парите от Българския гаранционен фонд

Според омбудсмана, случаят с фалиралата кипърска компания трябва да бъде детайлно разгледан в парламента

Манолова: Потърпевшите от „Олимпик“ трябва да си получат парите от Българския гаранционен фонд
2060 ~ 1 мин. четене
Аз съм категорична, че щом българските граждани са си плащали вноските, те трябва да си получат парите от Българския гаранционен фонд. Това заяви в ефира на bTV омбудсманът Мая Манолова, относно фалиралата кипърска компания „Олимпик“, която остави без застраховка гражданска отговорност над 200 хил. души у нас. 

По думите на Манолова Българският гаранционен фонд трябва да обезпечи потърпевшите и след това „да си урежда отношенията с Кипърския фонд.

„Факт е, че българското законодателство не предвижда изплащане на обезщетения за фалирали чужди компании. Но за подобни случаи е нужно изработването на регламент по застраховане, което да гарантира защита на потърпевшите“, категорична е Манолова. „Ще действаме не предварително, а следварително“, допълни омбудсманът.

По нейни думи КФН е трябвало да реагира, че има проблем с финансовото състояние на „Олимпик“. „Българският надзор е бил длъжен да сигнализира органа в Кипър, за да бъдат взети своевременно мерки“, обясни Мая Манолова. Омбудсманът заяви, че е изпратила 4 препоръки в края на миналата седмица до различни институции. Тя се ангажира от понеделник, 20 август 2018 г., да открие гореща телефонна линия на номер 0895 561 885 за консултиране и правна помощ на потърпевшите у нас.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg