Манолова предлага еднодневна винетка за колите

Омбудсманът предлага и намаляване цените на седмичните винетки

Манолова предлага еднодневна винетка за колите

Снимка: Стоян Йотов

3701 ~ 2 мин. четене

Въвеждане на еднодневни винетки на минимална цена предлага омбудсманът Мая Манолова. Предложението ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов до края на тази седмица, каза Манолова след приемния си ден в Добрич, където бе поканена от гражданско движение „За Добрич" по повод поскъпването на винетните стикери, съобщава Дарик.

„Много несправедливо е хората, които живеят в малките населени места и рядко ползват републиканската пътна мрежа, да плащат наравно с другите цената на винетките. Те могат да ползват еднодневни стикери, които да се закупуват по облекчен ред, например с SMS", коментира омбудсманът.

Манолова ще постави пред министър Лиляна Павлова въпроса за определяне на алтернативни пътища, за които да не важи изискването за закупуване на винетки, каквато била европейската практика.

Друга възможност за облекчаване на хората е да се намалят цените на седмичните винетки, каза Мая Манолова. По думите й е резонно да се постави и въпросът годишната винетка да важи от дата до дата, а не задължително от 1 януари до 31 декември. Така ако човек си купи стикер през май, той да важи не до декември, а до месец май следващата година.

Вчера Манолова е получила писмо от министър Лиляна Павлова, адресирано до недоволните от скъпите винетки в Добрич, където се проведоха едни от най-масовите протести. Павлова информира, че годишно се събират около 250 млн. лева от винетни такси. С увеличението се очаква през 2016 година да бъдет събрани около 300 млн. лева. В същото време, според разчетите на МРРБ, годишно са необходими около 600 млн. лева за планова рехабилитация на най-нуждаещите се пътища. До 2022 година сумата набъбва на 7 млрд. лева. Това е наложило и увеличението на цената на винетните стикери.

Омбудсманът ще настоява пред министър Павлова да даде конкретен отговор на гражданите в Добричко какви са плановете на МРРБ за ремонти на пътищата в областта през тази и следващите две години и колко пари са необходими.

Мая Манолова съобщи още, че е подготвила примерен правилник за избор на местни обществени посредници, който възнамерява да изпрати до всички общини в България. Тя е предприела кампания за стимулиране на кметовете да избират местни омбудсмани, за да бъдат решавани на място проблемите на хората. В момента такива посредници има в 11 общини в страната.

Подкрепи Economic.bg