Мария Габриел обяви ученически конкурс за компютърна рисунка

Темата на конкурса е \"България в Европа: минало, настояще и бъдеще\"

Мария Габриел обяви ученически конкурс за компютърна рисунка

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Еврокомисарят по цифрова политика и общество Мария Габриел обявява ученически конкурс за компютърна рисунка, посветен на Националния празник на страната 3 март. Целта е да се даде възможност на изява на творческите заложби на учениците, както и да се провокира интересът им свободно да интерпретират темата. 

Авторите на най-добрите рисунки ще бъдат поканени в Европейската комисия в Брюксел, където Мария Габриел предвижда организиране на изложба на творбите на победителите, броени дни преди Националния празник на България. 

Конкурсът е разделен в две възрастови групи, обхващащи ученици от 8 и 9 клас и 10 и 12 клас. Могат да се включат представители на всички училища, школи, клубове и центрове за личностно развитие в страната. Във всяка от категориите ще бъдат отличени по 6 творби.

При изготвянето на компютърните рисунки трябва да се спазват няколко задължителни изисквания: 
- за създаването на творбите да се използва графична програма по избор; 
- да са нарисувани със свободна ръка, като се използват инструментите на графичните редактори; 
- рисунката да не е публикувана в интернет, да не е участвала в други конкурси или изложби; 
- да не се интегрират готови обекти, обекти от други програми и картини; 
- творбите да са авторски;

Критериите за оценка на рисунките са новаторки подход, оригиналност на идеята, послание на творбата, композиция, цветова хармония, техники за изобразяване чрез цифровите технологии и умения за работа с цифровите инструменти на програмата. 

Рисунките трябва да бъдат представени на хартиен носител с формат А3 на листа - паспартирана бяла хартия с размери 50х70 см. В долния десен ъгъл на всяка творба трябва да бъдат изписани имената на автора, годините му и учебното заведение, електронен адрес и телефон за връзка. Срокът за изпращане на рисунките е 22 януари 2019 г., заедно с придружаваща декларация за съгласие относно обработката на личните данни в ЕК. 
 
Адресът за изпращане на рисунките е: 1000 София, ул. "Г.С. Раковски" №124, Представителство на Европейската комисия в България, за конкурса "България в Европа: минало, настояще и бъдеще"
Коментари: 0