Мария Габриел откри платформа за обмен на научни данни за Covid-19

Тя ще позволи бърз обмен на научни данни

Мария Габриел откри платформа за обмен на научни данни за Covid-19

Снимка: Unsplash

832 ~ 2 мин. четене
Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, откри европейска платформа за обмен на научни данни, свързани с коронавируса. Платформата е част от европейския План за действие в областта на науката и иновациите в борбата с коронавируса. Тя ще позволи бърз обмен на научни данни и е важна част от общите усилия на ЕС да подкрепи научните дейности в Европа и по света.
 
„Базирайки се на подкрепата ни за свободен достъп до научни данни, в днешния момент е важно да обединим данни, ускорим общите действия и подпомогнем учените в намирането на решения срещу COVID-19”, коментира Габриел, изтъквайки, че само с общи и координирани изследвания и мерки ще успеем да разберем по-бързо вируса, да го диагностицираме по-ефективно и да преборим пандемията.
 
Новата платформа предоставя свободно достъпна и проверена пан-европейска среда, където учените могат да запазват и споделят научни данни, например данни относно ДНК на вируса, протеинови структури, данни от пред-клинични и клинични тестове, както и епидемиологични данни. На платформата ще бъде обменяна и научноизследователска литература, връзка към бази данни, специализиран софтуер, както и ръководства за структуриране на информация, свързани с борбата с вируса.
 
“Научните работници по света работят активно в борбата с пандемията. Същевременно никой учен, лаборатория или държава не може да реши проблема самостоятелно. Затова подпомагаме изследователите чрез достъп до данни и възможност за обмен на създадените от тях научни резултати”, отбеляза още еврокомисарят. 

Мария Габриел поздрави научните работници и призова всички от тях да използват активно възможностите за обмен на данни, които платформата предоставя. 
 
Платформата е резултат от съвместната дейност на Европейската Комисия, Европейския Институт за биоинформатика към Европейската лаборатория за молекулярна биология (EMBL-EBI), проектите COMPARE и Elixir, както и държавите-членки и други партньори.

Подкрепи Economic.bg