Следващата гореща точка на Covid-19

Броят на коронавирусните инфекции в Югоизточна Азия нарасна бързо през последните седмици

Следващата гореща точка на Covid-19

Снимка: Unsplash

6942 ~ 3 мин. четене
Броят на коронавирусните инфекции в Югоизточна Азия нарасна бързо през последните седмици и експертите все повече се безпокоят, че регионът може да се превърне в следващото горещо място за бързо разпространяващата се болест Covid-19, пише CNBC.

Регионът като цяло е отчел повече от 28 000 случая към неделя, сочат данни на университета Джон Хопкинс. Колективно Индонезия, Филипините, Малайзия и Сингапур представляват 87.9% от общия брой случаи, докладвани в Югоизточна Азия.

Въпреки че регионът е все още далеч от стотиците хиляди заболели, наблюдавани в САЩ и някои европейски държави, няколко проучвания сочат, че е много вероятно да бъдат открити десетки хиляди повече инфекции поради ниския процент на тестване в страни като Индонезия и Филипините.

Междувременно в Сингапур случаите се разразиха драстично през последните две седмици, като бяха открити нови групи от инфекции сред работници мигранти, живеещи в общежития. 

“Факт е ... случаите са се разразили тук в Югоизточна Азия”, казва Саймън Тей, председател на мозъчния тръст на Сингапурския институт за международни отношения. Според него правителствата трябва да действат бързо, за да ограничат епидемията. Той настоява също, че във Филипините и Индонезия се правят много малко тестове. 

Различен капацитет за тестване

Капацитетът за тестване на коронавирус варира значително в Югоизточна Азия. Сингапур е сред водещите в световен мащаб с 16 203 теста на милион души, докато Мианмар е близо до дъното само с 85 теста на милион души от населението, сочат данни, събрани от статистическия сайт Worldometer.

Експертите се фокусират най-вече върху Индонезия и Филипините като потенциално рискови страни, включително поради голямото им население.

Индонезия, която е четвъртата по големина население в света с над 270 милиона души, е провела общо около 42 000 теста, съобщава Worldometer. Това е равно на 154 теста на милион души – един от най-ниските коефициенти в световен мащаб, според сайта. Индонезийските власти заявиха, че имат за цел да провеждат 10 000 теста на ден. Прогнозата е, че с увеличаването на тестовете инфекциите могат да достигнат 95 000. 

Що се отнася до Филипините, президентът Родриго Дутерте миналата седмица одобри закупуването на още 900 000 тестови комплекта в допълнение към вече използваните 100 000. Правителството е приложило строги мерки за блокиране, но според неговите собствени изчисления 75% от инфекциите – или около 15 000 души – още не са открити. 

Инфекциите могат да скочат в Индонезия

Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, отчете първия си случай на Covid-19 едва в началото на март – нещо, което изненада мнозина предвид широките въздушни връзки на страната с Китай и град Ухан, където вирусът се появи за пръв път. 

Съседни страни като Сингапур и Малайзия започнаха да идентифицират случаи още през януари. 

В допълнение към изоставането си в тестовете, правителството, ръководено от президента Джоко Видодо, беше подложено на критика за това, че не прилага национално блокиране и забрана на пътуването в страната. Президентът обаче разреши на местните власти в столицата Джакарта и други райони да прилагат мерки за блокиране.

“Изглежда, че Видодо е поставил приоритет за запазването на икономиката пред предотвратяването на разпространението на вируса, защото се страхува за легитимността си и че задържането на властта може да бъде изложено на риск”, пише Брадли Ууд, изследовател в Центъра за стратегически и отбранителни изследвания на Австралийския национален университет в доклад по-рано този месец.

Милиони индонезийци пътуват из страната, за да се завърнат в родните си градове и села в края на мюсюлманския пост на Рамадан, който по традиция завършва с големи семейни тържества. Това би могло да доведе до един милион зарази до юли в Ява, най-населеният остров и дом на столицата Джакарта, съобщава Reuters, като се позовава на нов модел, направен от университет в Индонезия.

Ръст в Сингапур

В Сингапур ежедневно новите случаи достигаха рекордни нива няколко пъти през изминалата седмица, въпреки строгите карантинни мерки и процеса на скрининг, подчертавайки предизвикателствата, пред които са изправени властите при задържането на коронавируса.

Страната беше една от първите извън Китай, които докладваха за случаи на Covid-19 и поддържаше броя на инфекциите сравнително нисък, което позволи училищата и предприятията да останат отворени до по-рано този месец.

Повечето от новите случаи, които се появиха наскоро, са свързани с работници мигранти, много от които са мъже от Южна Азия, работещи в строителството.

Леон Хо Нам, специалист по инфекциозни болести в Сингапур, заяви, че “е малко смущаващо”, че проблемът с чуждестранните работници мигранти, е настъпил на фона на опитите на правителството да овладее броя на внесените случаи и разпространението сред общността.

“Ние контролираме входящите (случаи) от завръщането на задгранични пациенти. В рамките на местната общност цифрите са контролирани до известна степен”, каза той пред CNBC, като изтъква, че големият проблем е с контрола при чуждестранните работници, живеещи в общежития. 

Подкрепи Economic.bg