Петролът навакса историческия спад до отрицателни цени

Американският суров с доставка през май достигна отрицателни цени от минус 37,63 долара за барел снощи, а днес се търгува на $1,76

Петролът навакса историческия спад до отрицателни цени

Снимка: Pixabay

1772 ~ 2 мин. четене
Цената на американския суров петрол отскочи на положителна територия във вторник, след исторически спад под нулата, което шокира инвеститорите и понижи цените на акциите и азиатските валути, предава Ройтерс.

Фючърсите за доставка на West Texas Intermediate през май се повишиха с близо $39, но все още се търгуват само за 1,76 долара за барел, след като свиването на търсенето на гориво и на свободните опции за складиране смазаха цените до най-ниските им исторически нива в негативна територия.

Майските фючърси достигнаха отрицателни цени от минус 37,63 долара за барел в понеделник вечерта, или 306% дневен спад, воден от бързото запълване на основния център за съхранение на САЩ в Къшинг, Оклахома. Това означава, че продавачите ще платят на купувачите, за да купят продукцията.

Петролът Брент от Северно море, който се счита за международен показател в търговията, се търгуваше на 26,25 долара, което е с 2% повече за деня.

Цените за доставка през юни на американския суров петрол днес достигнаха 22 долара за барел и показват известно облекчение, коментира ройтерс.

Отрицателните цени от снощи обаче подчертават интензивните проблеми в световен мащаб, тъй като пандемията и блокираните икономики заради коронавируса парализират световната икономика и оказват лошо въздействие върху перспективите за бързо връщане към растеж.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди намерението на властите в Съединените щати да попълнят стратегическия петролен резерв на фона на ниските цени на нефта, предадоха агенциите.

"Във връзка с рекордно ниската цена на нефта, на която сте свидетели, ние ще попълним нашите национални петролни резерви, стратегическите резерви. Очакваме да изпратим към хранилищата до 75 милиона барела", заяви той на брифинг в Белия дом.
Подкрепи Economic.bg