„Маршът против страха“ предизвика напрежение в Брюксел

Полицията използва водни оръдия срещу демонстрантите

„Маршът против страха“ предизвика напрежение в Брюксел
196 ~ 1 мин. четене

„Маршът против страха“ в Брюксел бе отменен от съображение за сигурност след атентатите. Организаторите бяха помолени да отменят събитието заради заплахата от нови терористични актове при събирането на голям брой хора на едно място. Отмяната обаче предизвика напрежение в столицата на Белгия.

Няколкостотин души са се събрали на Площада на борсата, в центъра на града, за да се противопоставят на забраната, съобщава Нова телевизия.

Повечето от присъстващите са представители на крайната десници и футболни агитки и скандират „Ние сме си у дома".

Полицията обгради тълпата. Напрежението обаче е ескалирало и по-късно тя е използвала водни оръдия, за да разпръсне демонстранти, обявили се за фашисти и нахлули на централния площад в Брюксел, предаде BBC. Униформените са се намесили, след като група се е спречкала с мюсюлманки, присъстващи на мястото.

Днес са извършени 13 нови акции в различни части на Белгия, като до момента са задържани 4 души.

Шествието бе обявено за 14 часа днес, пише Стандарт. Очакваше се да присъстват близо 10 000 души. След кървавите терористични актове в Брюксел на 22 март обстановката е такава, че властите се боят да проведат „Марш срещу страха". Те обясняват отказа си с това, че в страната няма достатъчно полицейски служители за охраната на марша. Службите за сигурност в страната и в момента провеждат специални операции из цялата страна, опитвайки се да заловят терористите и техните съучастници, 

Подкрепи Economic.bg