Машинно гласуване през март все още изглежда възможно

При предсрочни избори обаче няма как да се доставят, смята директорът на „Сиела Норма“, която достави машините за предишния вот

Машинно гласуване през март все още изглежда възможно

Снимка: Unsplash

600 ~ 1 мин. четене

Ще има или не машинно гласуване на следващите избори в България, както повелява сега действащият Изборен кодекс – това е въпрос, който отново излезе на дневен ред през последните дни. Според Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, която достави машините за предишния вот, шансът все още е налице, но все пак времето като че ли изтича.

За нас е възможно (да осигурят машините, бел.р.), ако изборите са в края на март, когато се очаква да са редовните избори… но под пет месеца, при 15-20 хил. машини, ще ни бъде много трудно“, коментира Тодоров в ефира на БНР.

Той обясни, че докато се произведе първата машина, минава около месец и половина (за специфициране и събиране на компоненти), а след това може да се произвеждат и по около 300-400 на ден. Накрая обаче има и срок от около 25 дни за транспортиране.

Думите на Тодоров идват, след като вчера излезе информацията, че при вицепремиера Томислав Дончев, отговорен за въвеждането на машинното гласуване в страната, са постъпили индикативни оферти през последните месеци. Междувременно от Централната избирателна комисия, която попадна под ударите на критиците, че умишлено бави поръчката на машините, официално поискаха среща с Дончев.

„Подали сме две оферти през последните два месеца“, потвърди изпълнителният директор на „Сиела Норма“. По думите му първата е била поискана от държавното дружество „Информационно обслужване“ преди близо два месеца, а втората преди около седмица от частна фирма, „от която казаха, че са им възложили от държавна институция това проучване“.

Двете запитвания са били за различен брой машини – първото за над 20 хиляди, а второто за около 18.

Припомняме, че по сега действащия Изборен кодекс на следващите избори в страната трябва да има машини във всяка секция с над 300 гласоподаватели.

Коментирайки необходимата бройка машини, Тодоров обясни, че 10 хил. вероятно ще са достатъчни, ако в секция има по една, над 20 хил. ще означава по две в секция, включително в тези с под 300 души, а 18 хил. – по две в секциите с над 300 души.

Въпрос на пари

Говорителят на ЦИК Таня Цанева коментира по-рано тази седмица, че една от причините да не се е инициирала вече година обществена поръчка за доставка на машини е финансовата. Според нея, aĸo ЦИK e билa нaпpaвилa пopъчĸa досега, тoгaвa тeзи мaшини пo ceгa дeйcтвaщoтo зaĸoнoдaтeлcтвo ca щeли дa cтpyвaт нa дъpжaвaтa пo oĸoлo 18-20 xил. лв. вcяĸa.

За 3300-те машини, които „Сиела норма“ осигури за предходните избори, наемът беше по 2500 лева за всяка. От тях 500 лв. са отишли за поддръжка, транспорт, инсталация и други подобни дейност, а останалите 2000 лв. – за самата машина.

Инкасирали сме доста сериозна загуба на предните избори, за да произведем машини по българска спецификация, а не по световен стандарт. Тези машини сега се съхраняват (в Нидерландия, бел.р.) и не се ползват за никъде другаде“, обясни Тодоров.

По думите му в подадените две индикативни оферти от последните седмици „Сиела норма“ е заложила цена за покупка от 2500 евро (5000 лв.).

Разумното решение е да бъдат купени или наети за достатъчно дълъг срок“, смята Веселин Тодоров относно това какъв трябва да е подходът на държавата към машините.

Що се отнася до другото перо, оскъпяващо доставката на машините, това е транспортът. Авиационният е „изключително скъп и труден“, казва Тодоров и добавя, че по тази причина „Сиела“ е избрала да разчита на морския. Сухоземният не е разумен вариант, доколкото машините се правят в Тайван, най-големият световен производител на сензорни дисплеи.


Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg