Масивна хакерска атака срещу институции и банки в Украйна

Вътрешната система на правителството също е засегната

Масивна хакерска атака срещу институции и банки в Украйна

Компютърен вирус е атакувал сайтовете и системите на компании, банки, държавни и чуждестранни институции в Украйна. За проблема съобщи първо Националната банка на страната. Много от компаниите са ограничили работата с клиенти.

Вицепремиерът на Украйна Павел Розенко съобщи в Twitter, че на хакерска атака е подложена и вътрешната система на правителството. Съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна Зориан Шкиряк обвини Русия в атаката, но не представи никакви доказателства.  

Енергийни компании също са станали жертва на вируса, сред тях са „Укрэнерго”, „Киевэнерго”, „Запорожьеоблэенрго”, „Днепрэнерго”. Отбелязва се, че нападението не е попречило на техните дейности.

"Преди два часа се наложи да изключим всички компютри, очакваме разрешение за включване от службите за сигурност", - казват „Киевэнерго”, цитирани от "Интерфакс". Сред пострадалите са още „Новая Почта”, Nivea, TESA, операторите „Киевстар”, LifeCell, „УкрТелеКом”, Приватбанк, магазини „Ашан”. Предполага се, че летища също са засегнати.

Ръководителят на криминалният отдел в Group-IB Валерий Баулин съобщи за RNS, че в резултат на хакерската атака с помощта на вируса Petya.A са пострадали над 80 компании в Русия и Украйна. По-рано днес стана ясно, че енергийните компании „Роснефт” и „Башнефт” също са атакувани и сайтовете им са недостъпни за потребителите. В Русия са засегнати още компаниите Mondelez, производител на Milka, а също и руският офис на Mars.

Коментари: 0