Мъск иска да живее на Марс, но има и далеч по-добър вариант

Червената планета няма естествена защита от космическата радиация

Мъск иска да живее на Марс, но има и далеч по-добър вариант
През септември 2017 г. изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск разкри актуалните си амбиции за колонизиране на Марс. Планът му предвижда да изпрати първите хора на Червената планета през 2024 г., за да положат основите на първия марсиански град. Истина ли е обаче, че Марс е най-доброто място, където хората биха могли да се установят? 

Според някои учени е по-добре да се търси друго небесно тяло. Аманда Хендрикс дава пример с Титан, малко по-голяма луна от нашата, която обикаля около Сатурн. 

„Първо, не искам да съм негативна за Марс. Харесвам Марс и мисля, че трябва да отидем там“, изтъква тя, като обяснява, че е добре хората да стъпят на планетата, за да я изучат. „Просто не мисля, че това е добро място за живот в дългосрочен план“, допълва Хендрикс пред Business Insider. 

Основната причина е радиацията на Червената планета, където няма естествена защита от галактическите космически лъчи. „Тя има тънка атмосфера и няма магнитосфера, така че хората, които възнамеряват да прекарат дълъг период от време на Марс, вероятно ще трябва да живеят под земята или в някакъв вид устройства, които да ги предпазят от галактическите космически лъчи“, коментира ученият. 

Титан, от своя страна, има такава естествена защита – неговата хубава дебела атмосфера. „Няма друга такава луна в Слънчевата система, която да има такава атмосфера“, казва Хендрикс и допълва, че тя е предимно азотна, което пък означава, че има около 1-2% метан. 

Тук трябва да се отбележи, че в атмосферата на Титан няма кислород, както е на Земята. Но това няма да е проблем, според Аманда Хендрикс, която обяснява, че под замръзналата земна повърхност има много вода, от която може да извлече необходимия кислород. 

Според нея е добре да се изпробва вариант, при който на Марс да се изпрати колония за кратко време и с добития опит да се пристъпи към Титан. „Мисля, че това ще е чудесна идея“, заключава Хендрикс, според която човек като Мъск, с неговото мислене за колонизация, трябва да гледа повече към Титан, отколкото към Марс. 
Коментари: 0