Mastercard вдигна лимита за безконтактни плащания

Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в търговските вериги

Mastercard вдигна лимита за безконтактни плащания
4259 ~ 2 мин. четене
Притежателите на безконтактни карти Mastercard и Maestro в България ще могат да извършват плащания до 50 лв., без да се налага да въвеждат ПИН код. От официално съобщение на компанията става ясно, че вдигането на лимита, който досега бе 25 лв., ще влезе в сила от 12 април. Проверка на Economic.bg обаче показа, че лимитът, поне за някои клиенти, е бил увеличен още от началото на този месец.

Промяната отговаря на нуждите и очакванията на българските картодържатели, тъй като пазарът у нас увеличава значително размера на безконтактните плащания - със 151% през последната година, което е над средното за Европа, с тенденция на постоянно покачване, се казва в официалното съобщение на Mastercard.

От там посочват също, че средната стойност на една трансакция в страната възлиза на 58 лв., което прави новия лимит от 50 лв. по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар за тази стъпка.

Числата показват, че безконтактните плащания имат голям все по-голям дял от всички плащания в България. Към август 2018 г. те са 48% от всички плащания в магазините в страната, като се очаква още по-голямо повишение на този процент за цялата минала година. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в търговските вериги, в бензиностанциите, ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене. Развитието на безконтактната технология прави възможно интегрирането ѝ в телефони и часовници, превръщайки ги в дигитални портфейли.

Увеличаването нa лимита за безконтактни трансакции ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните плащания, което съответства на търсенето на високотехнологични решения от потребителите. Повишаването на лимита за верификация на безконтактни плащания е глобална тенденция. По-мащабното навлизане на безконтактните плащания е и пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина. България застава сред държави като Франция, Австрия, Германия и Италия с най-висок лимит на стойността на безконтактна трансакция.

„Това е стандартна стъпка в развитието на пазара към въвеждане на иновативни методи на плащане. През годините, безконтактните плащания се превърнаха в съществена част от ежедневието на потребителите, а също и на търговците и банките. Промяната, която въвеждаме, е допълнително доказателство за пазарната зрялост и стандартна еволюционна стъпка към въвеждане на иновативни и безопасни решения за плащане“, коментира мениджърът за България на Mastercard Ваня Манова.
Коментари: 0