McDonald's намалява употребата на пластмаса в ресторантите си в Европа

До края на 2022 г. сладоледът McFlurry вече ще е с нова опаковка

McDonald's намалява употребата на пластмаса в ресторантите си в Европа

Снимка: Pixabay

440 ~ 1 мин. четене

Веригата за бързо хранене McDonald's реши да предприеме серия от действия, насочени към намаляване на пластмасовите отпадъци в ресторантите си в Европа. А причината - все по-строгите правила от страна на ЕС, свързани с пластмасата, съобщава AFP.

Компанията обяви, че до края на 2020 г. във всички ресторанти от веригата в ЕС, ще бъде подменено дебелото пластмасово капаче, което се използва за сладоледите McFlurry. Новата опаковка премахва необходимостта от капак, като промяната ще спести повече от 1200 тона пластмаса годишно.

Други мерки от страна на McDonald's за намаляване на пластмасовите отпадъци включват подмяна на пластмасови капаци за напитки с алтернатива на базата на фибри. Тази промяна първоначално ще бъде въведена във Франция, ключов европейски пазар за компанията. Това ще спести около 1100 тона пластмаса годишно.

„Нашата цел е всички опаковки да се правят от възобновяеми източници до 2025 г. Освен това имаме идея до 2025 г. във всеки един от нашите ресторанти да поставим уреди да рециклиране“, заяви вицепрезидентът на McDonald's Кит Кени пред AFP.

Според компанията пластмасата се използва в 12% от опаковките им на европейския пазар. На осемте си основни пазара над 60% от заведенията за бързо хранене имат структури за селективно сортиране на отпадъци, от които 90% във Великобритания и 89% в Германия.

Подкрепи Economic.bg