Меглена Кунева: Сравнението с Румъния няма да е в наша полза

Причините за неработещ механизъм за наблюдение са тук - забавяне на мерките, липсата на политическа и обществена воля, констатира вицепремиерът и лидер на ДБГ

Темида в капан

Меглена Кунева: Сравнението с Румъния няма да е в наша полза
3644 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Сравнението между нас и Румъния категорично няма да бъде в наша полза. Това заяви на брифинг в Министерски съвет (МС) ресорният вицепремиер и лидер на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева относно доклада на Еврокомисията (ЕК) по механизма за сътрудничество и оценка в областта на правосъдието и вътрешния ред.


Кунева се срещна с медиите преди заседанието на Съвета на европейските въпроси към МС, като изнесе повече подробности във връзка с изпълнението на ангажименти, произтичащи от членството на България в Европейския съюз (ЕС). Според нея този път докладът на ЕК „ще бъде тежък“ за българското правосъдие.

Вицепремиерът обяви, че част от страните-членки настоявали резултатите от доклада за механизма за сътрудничество и оценка да се обвържат със структурните фондове. Тя обаче не очаква „това да издържи“. „Друга последица е влизането в Шенген, макар да няма пряка връзка между двете неща“, подчерта още Кунева, цитирана от БГНЕС.

Въпреки липсата на пряка връзка, през февруари на заседание на Съвета на министрите на ЕС е прието, че при два последователни положителни доклада за Румъния, страната може да започне постепенно влизане в Шенген. "Нашите съседи имат основание да настояват за това, а след като механизмът работи там, значи нямаме основание да кажем, че той не работи и не е измислен както трябва“, отсече Кунева.

Според нея причините трябвало „да се търсят тук“. „В забавяне на мерките, липсата на политическа и обществена воля", каза Кунева. Тя също така изрази надежди, че щрихи на такава воля са започнали да се появяват и у нас. „Трябва да се случат три ключови събития - избор на нов председател на Върховния касационен съд, избор на нов Главен съдебен инспектор към ВСС и съдебна реформа“, заяви Кунева.

Тя каза по адрес на вътрешния и правосъдния министри, че са „енергични и решени да върнат влизането в Шенген като приоритет“. "Шенген не е просто име на едно градче. Шенген е икономика", настоя Кунева и припомни, че е обещала във всички си действия да работи за растеж. Според Кунева при отваряне на въздушните граници от страна на Румъния много хора ще предпочетат да кацнат там, а не в България.

Меглена Кунева отново призна, че по всяка вероятност изчезването на тефтерчето на Филип Златанов ще влезе в новия доклад, тъй като касае изчезване на веществено доказателство, но отказа да коментира евентуалната промяна на инициали в тефтерчето. „От началото на членството ни в ЕС до днес ЕК е започнала общо 328 процедури срещу България“, обяви Кунева.

Тя уточни, че у нас се е наложило определението "наказателна" процедура, но тя няма наказателен характер, а цели „решение чрез диалог“. "Процедурите са част от живота на ЕС, но не трябва да стигат до край. Те са аларма, че се случва нещо лошо", казва Меглена Кунева.

Поради изпълнение на задълженията от страна на България са закрити 261 от всички 328 процедури, като все още са открити 67 такива, отчете още Кунева. „От тях 57 са на етап официално уведомително писмо, което е първият етап на досъдебната фаза на процедурата за нарушение“, каза Кунева. Според нея се очаквало закриването на повече от 1/3-та или 18 процедури поради изпълнение на ангажиментите ни.

10 процедури са на етап мотивирано становище, което е последен етап от досъдебната фаза. 6 са процедурите в съдебна фаза, като 2 от тях са на етап решения на ЕК за сезиране на Съда на ЕС. „От началото на 2014 г. имаме 47 нови отворени процедури, което е увеличение спрямо 2013 г., когато в края на годината новите процедури са били общо 19“, каза Кунева. Тя заяви, че е „оптимист“ относно отворените нови процедури през тази година: „Тъй като в голямата си част те касаят липса на осъвременяване на законодателството и могат да бъдат решени при наличието на работещ парламент“.

Меглена Кунева бе помолена да коментира и свои думи от началото на 2013 г., когато тя твърди, че "ГЕРБ не търсят партньор, а съучастник". На въпрос в партньорство или в съучастие участва днес Реформаторския блок (РБ) Кунева отговори, че работила в "единствената възможна коалиция".

 

Подкрепи Economic.bg