Мей: Отсега нататък аз поемам преговорите с Брюксел

Министерството за Brexit в Лондон ще продължи единствено с подготовката за Brexit

Мей: Отсега нататък аз поемам преговорите с Брюксел

Снимка: БТА

656 ~ 1 мин. четене
Тереза Мей обяви, че вече тя ще води преговорите за Brexit с Европейския съюз, предава Reuters. Целта ѝ ще е да промени фокуса на британското Министерство за Brexit към подготовката за отцепването на Великобритания от Блока.

Специално звено в кабинета на британския премиер през последните месеци придоби все по-важна роля в преговорите с Брюксел, а изявлението от днес официализира промяната в отговорността.

По думите на Мей Министерството на Brexit ще продължи да води подготовката на правителството за Brexit на 29 март 2019 г. – както за сценарий със споразумение, така и за такъв без споразумение.

Лондон също така днес обясни как смята да запази някои закони от ЕС по време на преходния период след Brexit, като заяви, че някои елементи от законите от 1972 г., с които Великобритания стана член на ЕС ще трябва да се запазят, включително някаква роля на Европейския съд.

Изявлението показва, че правителството иска отношенията между Великобритания и ЕС да останат почти непроменени по време на преходния период, който ще продължи до декември 2020 г. За този период Лондон предвижда Европейският съд да продължи да играе роля във Великобритания, а законите на ЕС да продължат да са в сила.

Подкрепи Economic.bg