MОСВ предупреждава за очаквано покачване на речните нива

В следващите дни се очакват гръмотевични бури и локални градушки

MОСВ предупреждава за очаквано покачване на речните нива
356 ~ 1 мин. четене

Министерство на околната среда и водите –(МОСВ) предупреждава за очаквано покачване на речните нива заради очакваните обилни валежи. 

Предупреждението е във връзка с прогнозата на НИМХ – БАН за очаквани интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки и предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната – за 24 юли и през следващите 3 дни.

В МОСВ всеки ден се анализира постъпващата от НИМХ – БАН прогноза за времето, валежите, предупрежденията за опасни явления и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в страната.

Информацията се публикува на страницата на министерството и се изпраща на областните управители, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на други заинтересовани ведомства с цел предприемане на превантивни действия и мерки.

МОСВ управлява и разпределя водите от комплексните и значими язовири по Приложение 1 към чл. 13 на Закона за водите. Наличните завирени обеми в тях към 24 юли 2018 г. са 5149,2 млн. м3 и представляват 79,3% от сумата на общите им обеми – без промяна от предходния ден. Според основното им предназначение обемите са както следва:

питейно-битово водоснабдяване – 88,7 % от общия им обем

напояване – 63,6 % от общия им обем

енергетика – 89,7% от общия им обем.

Подробна прогноза за речните нива може да откриете ТУК.

Подкрепи Economic.bg